Velen moesten vroeger hard hun best doen om te zorgen voldoende te eten te hebben. De streekkeukens uit veel gebieden kenden een grote overeenkomst: alles gebruiken wat er plaatselijk beschikbaar is. Was er op feestdagen of bij andere speciale gelegenheden de mogelijkheid om veel te eten, maakte men daar dan met grote gulzigheid gebruikt van. Met vaak als gevolg buikpijn. Dat gebeurde ook in de Kerstperiode. Want net als nu waren er altijd mensen die in deze kerstperiode anderen (die het minder hadden…zoals vaak omschreven staat als “armen, zieken en hulpbehoeftigen”) )voor een rijk gevulde dis uit te nodigen.
Voor die buikpijn was natuurlijk ook een remedie. Een kopje linde of kamillethee met een droog beschuitje.
Op Nederlands Dis staat natuurlijk het recept om beschuit te maken: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/beschuit/
Maar er was vroeger een veel betere remedie tegen buikpijn. Men kocht MAAGKOEK bij de bakker en zo kon men snoepend zijn buikpijn bestrijden.
MAAGKOEK ( in het Duits MAGENBROT ) is een heerlijk gebak dat vroeger traditioneel rond het eind van het jaar in meerdere landen van West Europa gebakken werd. Het is soms nog op Kerst- en Jaarmarkten onder andere in Duitsland verkrijgbaar. Maar veel wordt het niet meer gemaakt, dus kunnen we deze traditie voortzetten omdat het zelf niet moeilijk om te maken. Het kost alleen wat tijd. De gebruikte kruiden in het gebak bepalen de smaak. Omdat het een heel oud gerecht is, bestaan er erg veel verschillende versies van.
MAAGKOEK
Voor het deeg:
- 25 g van potas ( of 1 eetlepel bakpoeder, maar dan pas aan het eind bij het deeg mengen)
- 300 ml sterke koffie
- ½ citroen
- ¾ kilo rietsuiker
- 3 eetlepels honing
- wat suikerstroop
- 1 snufje gemalen foelie
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen kruidnagels
- Snufje vers gemalen nootmuskaat
- 100 g cacao
- 900 g bloem
- Wat zout
Voor het glazuur:
- 1 onbehandelde citroen
- 300 ml water
- 800 g suiker
- 200 gram pure chocolade
- 50 gram boter op kamertemperatuur
- ½ tl kaneel, wat kruidnagel en gemalen foelie
Los de kali(potas) in de hete, sterke koffie. Pers de halve citroen uit en meng het citroensap met de suiker, de honing ,de stroop,de gemalen kruidnagel, kaneel en cacao. Roer alles goed met de al wat afgekoelde koffie door elkaar. Als laatste zeeft men de bloem met de zout erbij en mengt alles door elkaar tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in folie en zet het op minstens een uur koel weg.
Leg op een bakplaat bakpapier. Rol het deeg uit tot duim-dikke worsten en leg het op de bakplaat. Bak bij 180 ° C in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten.
Snijd het gebak als het afgekoeld is in plakjes van 1 tot 3 cm. breed. Laat de stukken koek goed afkoelen voordat men er de glazuur op aanbrengt. Maar dat levert gewoonlijk niet veel problemen op omdat het galzuur traditioneel lang moet koken.
DE GLAZUUR AANBRENGEN
Voeg de rasp van de citroen in het water en breng tot de kook.
Suiker en kaneel toevoegen en laat het samen een lange tijd op een laag vuur inkoken ( tot 1 tot 2 uur toe). Het glazuur is klaar als het draden trekt. Voeg dan de boter en de geraspte chocolade erbij. Rustig laten smelten en dan doorroeren.
Doe een hand vol Maagkoek in een kom en overgiet het met wat hete glazuur.
Roer de stukken Maagkoek om totdat het deeg volledig is verpakt in het glazuur. Glazuur ook de rest van de Maagkoek op deze manier. Op rooster laten afkoelen.
Men kan Maagkoek afgekoeld in een bus zeer lang bewaren ( maar de stukjes maagkoek zijn zo lekker, dat ze meestal niet zo oud worden).