
Vaak werd thuis naast oliebakken appelbeignets gebakken. Bij veel mensen frituurde men in de bijkeuken of in het schuurtje om de geur van de hete olie niet in huis te krijgen.
Appelflappen hebben later een plaats naast appelbeignets of voor appelbeignets gekregen. Maar die werden normaal alleen door bakkers gemaakt. Tegenwoordig wil iedereen je wel van al dit Nieuwjaarsgebak voorzien, maar het blijft een goede traditie om dat oudejaarsdag in de ochtend zelf te gaan maken.
APPELBEIGNETS
Het beslag van beignets is simpel en zal niemand enige problemen opleveren.
Nodig:
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- vanillesuiker
- 2 eieren
- 3 dl melk
- 6 zure of zachtzure appels (goudreinetten)
- 2 eetlepels grove rietsuiker, wat kaneel, wat citroensap
- 50 gram poedersuiker
- 1 eetlepel kaneelpoeder
Klop de eieren los met de helft van de melk. Roer het eimengsel met gezeefde bloem, bakpoeder, vanillesuiker en zout tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe.
Schil de appels en boor met een appelboor de klokhuizen eruit. Snijd de appels in plakken van 1½ cm. Bestrooi de appelschijven met suiker, kaneel en bedruppel met wat citroensap. Laat ze een minuut of tien staan ( liefst veel langer: een nacht of zo).
Verwarm de olie of de frituur ( maximaal 170°C)
Prik de appelplakken aan een vork, haal ze door het beslag en laat ze in de hete olie glijden. Frituur de beignets in ongeveer 3 tot 5 minuten goudbruin. Keer ze halverwege even met een vork. Haal de appelbeignets met een schuimspaan uit de olie en laat ze in het vergiet met keukenpapier uitlekken.
Meng de poedersuiker met de kaneelpoeder. Bestrooi de appelbeignets door een zeefje ermee.
- In plaats van melk en bakpoeder werd in oude recepten bier gebruikt.
- Ook werd in plaats van deeg op basis van bloem met bakpoeder of bier, ook een deeg op basis van gist gebruikt. Het Haagse kookboek geeft hiervoor het volgende recept:
Voor 25 stuks nodig:
150 gram bloem, 3 gram zout, krap 10 gram gist (of een zakje droge gist), 225 cc lauwe melk of 175 cc lauwe melk en 1 ei. Meng alles tot een gistbeslag en laat dit op een warmen plek 1 uur rijzen. Gebruik verder net zo als hierboven beschreven. ( Ik zou adviseren 2 theelepels suiker bij dit beslag voegen voor het rijzen ).
Met welk beslag dan ook kan men ook andere beignets maken:
- Stukken banaan
- Ananas
- Kaas gerold in plakjes ham
- Stukjes geblancheerde asperge of schorseneer in spek of rauwe ham
- Geblancheerde prei gerold in boerenkaas
- Gare Stoofperen
Bestrooi de hartige beignets na het bakken in plaats van poedersuiker met of zonder kaneel met sesamzaad en geraspte oude kaas.
GENIETEN MET OUD & NIEUW : NEDERLANDS DIS