HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PEPERNOTEN CONTRA KRUIDNOTEN voor SINTERKLAAS

sinterklaas met paard

Nederland kent maar weinig feesten met een heel eigen karakter in invulling. Sinterklaas met al zijn gebruiken is dat bij uitstek. Nu ondervond dit gezellige feest de laatste jaren steeds meer concurrentie van Kerstmis. Met het verdwijnen van de kerkelijke invulling daarvan werd kerstmis het moment om anderen cadeaus te geven. En de hele commerciële handel had daar weinig moeite mee. En zo werd Sinterklaas steeds minder populair.

Nu de vrolijke schoorsteen-beklimmende knecht van Sinterklaas niet meer Piet mag heten en zeker niet zwart of donkerbruin gekleurd mag zijn, leeft gelukkig het meer ouderwetse sinterklaasgevoel weer op.sinterklaas

En als liefhebber van traditioneel Sinterklaas snoepgoed, heb ik daar helemaal geen moeite mee.

En omdat ik iedereen aanraad, dit snoepgoed zelf te gaan maken hoeft U onze zwarte piet niet als in vroegere tijden van de slavernij te misbruiken. Trouwens het historisch verhaal van Sinterklaas is gebaseerd op de bevrijding van slavenkinderen door onze heilige, dus eigenlijk een geschikt schoolvoorbeeld juist tegen de slavernij.

En dus gaan we het nu maar over pepernoten en kruidnoten hebben.

En dat is zeker niet hetzelfde.

PEPERNOTEN

pepernoten

Pepernoten horen bij de tijd rond Sinterklaas. En dat was al zeer lang zo. Ze worden gemaakt op basis van roggemeel en op smaak gemaakt met anijs.  Voor Pepernoten wordt een zelfde soort deeg gebruikt als voor TAAITAAI.

Pepernoten worden door de kamer gestrooid, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. Er wordt verteld dat de strooiende arm verwijst naar de vruchtbaarheid. Net zoals een boer vroeger met hetzelfde handgebaar het zaad over zijn akker strooide.  Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel  begin december uitgevoerd. Het lijkt op het strooien van rijst of confetti op bruiloften.

Recept:

 • 700 gram volkoren roggemeel   of half bloem, half roggemeel ( beide 350 gram)
 • 1 glas karnemelk
 • 1/2 eetlepel zuiveringszout
 • 1 pot honing
 • 2 eieren
 • 1 mespunt zout
 • 2 eetlepel anijszaad

Zeef in een kom het meel met het zuiveringszout (of bakpoeder) en maak er een kuiltje in. Strooi de zout langs de rand van de kom. Klop de honing ( even in een pan warm water zetten) met karnemelk, eieren en anijs los. Voeg dit mengsel in het kuiltje en roer alles vanuit het midden tot een glad deeg. Laat dit kleverige deeg, afgedekt minstens een nacht uur op kamertemperatuur staan. pepernotendeeg

Rol van het deeg kleine vingerdikke rolletjes, snij ze in stukjes en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Bak de pepernoten 8-10 min. midden in de oven op 175 ⁰C. De pepernoten moeten niet bruin en knapperig worden, maar lichtbruin en taai blijven. Na het bakken direct van elkaar halen en op de bakplaat laten afkoelen.

KRUIDNOTEN

kruidnoten

Kruidnoten of kruidennoten zijn een traditionele Nederlandse lekkernij die vaak worden gegeten rond Sinterklaas.

Kruidnoten worden gebakken van deeg bestaande uit tarwebloem, waar veel speculaaskruiden in gebruikt worden. Tegenwoordig kennen we ook  Chocokruidnoten, dit zijn kruidnoten met een laagje chocolade ( bestaan zowel in melk-, pure als witte chocolade). Tegenwoordig zijn die bijna populairder dan de oorspronkelijke kruidnoten.

chocokruidnootjes

Vaak worden kruidnoten pepernoten genoemd, maar oorspronkelijk zijn het twee verschillende sinterklaas lekkernijen met een verschillende samenstelling. De oorspronkelijke pepernoten van een soort taaitaaideeg zijn ook veel minder populair als de kruidnoten.

Recept:

 • 150 gram boter
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 10 gram speculaaskruiden
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eetlepels melk
 • snufje zout

Meng de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin in een voorverwarmde oven op 160⁰C.

Het recept voor koek- en speculaaskruiden staat al op Nederlands Dis:

https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/koek-en-speculaaskruiden/

ANIJS

ANIJS

KANEEL

KANEEL

Net zoals het recept voor taaitaai:

https://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/taaitaai/

taaitaai 1

 • Lekkere kruidnootjes onder andere bij de kraam van de Pepernotenfabriek van Van Delft in de markthal in Rotterdam ( de pepernotenfabriek bakt dus geen pepernoten maar kruidnoten).

Neddis de markthal rotterdam Pepeprnoot 1

Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

 TRADITIONELE SNOEPGOED VOOR SINTERKLAAS : NEDERLANDS DIS

duo choco

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>