HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KIKKERS & MUIZEN    /    BORTSTPLAAT echt SINTERKLAAS SNOEPGOED  

sinterklaas met paard

Als kind vond ik Sinterklaas erg intrigerend. Niet als persoon of verschijnsel, maar om alle soorten snoep, die er dan ineens  was. Nu was snoepen in die tijd eigenlijk niet zo gebruikelijk. Eens per week kreeg je op z’n hoogst iets te snoepen, of als je op bezoek ging bij je grootouders. Maar normaal was er bij ons thuis geen snoepgoed. Alleen in de tijd van Sinterklaas was er wel ineens snoep op een schaaltje op het theetafeltje. En we mochten er zo van nemen. Maar op een of andere manier hielden we ons daarbij in. Lekker vonden we het zeker.

De grootste voorkeur hadden de kikkers van chocolade met vulling, die in een gekleurd velletje aluminiumfolie verpakt waren en nog steeds zijn. Die noemden we snotkikkers. Nu waren er ook muizen.

kikker en muis

De op de folie gedrukte beestjes hadden toen een badpakje aan. Dit snoepgoed is zelfs nog wat ouder dan ik zelf, maar is waarschijnlijk na de tweede wereld voor het eerst gemaakt. Misschien ontstaan als grap  in de trend van surprises voor in de schoen, die elk kind ook toen braaf zette. De fondant in de beestjes was met een soort fruitsmaak, maar smaakte erg naar iets kunstmatigs. Misschien alleen al door de hoeveelheid kleurstof die er in zat. Vroeger had je ook kikkers en muizen gevuld met marsepein. Maar die worden niet meer gemaakt, waarschijnlijk is dat te duur. Vroeger was het fondant trouwens ook romiger dan tegenwoordig, maar hoe dan ook het is geen snoepgoed om echt zelf te gaan maken.

snoepgoed kikkers en muizen

Maar nog leuker dan snotmuizen en kikkers vind ik borstplaat.

Zo stukje zacht smeltend in je mond was het einde. En die werd bij ons ook thuis gemaakt.

BORSTPLAAT

borstplaat hartjes met vorm

Borstplaat is traditioneel snoepgoed, dat nu nog steeds bij de Sinterklaastijd hoort.  Borstplaat wordt gemaakt van water of melk of room met suiker en vaak als smaakstof vanille of cacaopoeder. Maar oorspronkelijk was suiker , toen het nog alleen uit suikerriet werd gemaakt een erg duur product.

Het werd alleen gebruikt bij groots gevierde feesten, zoals bruiloften en met het sinterklaasfeest. Speciale suiker-bakkers maakten er snoepgoed van meestal in de vorm van harten. Het ontstond al bij ons in de16e eeuw, maar in Vlaanderen al vanaf 1510. Het werd toen suikerwerk genoemd. Om dit te maken smolt men rietsuiker en voegde er smaakstoffen aan toe. Het was alleen betaalbaar voor de rijken. Zo lieten verscheidene Duitse vorsten suikerwerken naar hun hof importeren en werden er zelfs bij belangrijke gebeurtenissen kleine suikerbeeldjes gemaakt.

Pas eind 18e eeuw ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon produceren door het uit (suiker-)bieten te halen. Vanaf toen werd suiker voor iedereen betaalbaar en kon iedereen suikerwerk betalen.

RECEPT:

  • 150 gram suiker
  • 1/2 eetlepel custard- of puddingpoeder
  • 4 eetlepels water of melk of room
  • Wat boter om het papier en de vormen in te smeren

VOOR VANILLESMAAK

Zet wat meer melk of room op met een halve vanillepeul. Laat de vanille zachtjes in de melk een half uur aftrekken. Zeef de inhoud en laat afkoelen. Gebruik deze vloeistof later oor de borstplaat. Men kan de peul ook nog doorsnijden en de pulp uit de peul door de melk roeren.

TIP: Gebruik het teveel aan melk dat je niet voor de borstplaat kan gebruiken voor vanillesaus of pudding.

Stop de een maal afgetrokken vanille peul als hij droog en afgekoeld is in een pot waarbij je fijn suiker voegt, zo krijgt men vanzelf lekkere en natuurlijke vanillesuiker.  vanillepeul

 

VOOR CHOCOLADEBORSTPLAAT:

Ongeveer 1 eetlepel cacaopoeder

VOOR KOFFIEBORSTPLAAT:

1 eetlepel zeer sterk koffie-extract of poederkoffie

Smeer bakpapier dun met boter in. Besmeer ook de borstplaatvormen dun met boter. Doe alle ingrediënten, behalve eventuele vulling in een steelpannetje. Zet dit op de spaarvlam en laat de suiker, zonder in de massa te roeren, smelten. Controleer dan met een metalen lepel of alle suikerkorrels in het vocht zijn opgelost. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan nog een eetlepel water, melk of room toe. Draai de gasvlam iets hoger en laat de massa inkoken. Roer nu met een vork in de pan. De suikerstroop is voldoende ingekookt als een gordijntje van stroop tussen de tanden van de vork blijft hangen en de laatste druppel, die van de vork valt een heel fijn draadje trekt. Koel de borstplaat af, door er voortdurend met een vork in te kloppen, tot deze dik en ondoorschijnend wordt. Giet dan de borstplaat vlug in de vormen. Laat de borstplaat afkoelen en zet als de massa stijf geworden is, de vormen even op de zijkant, om ook de onderzijde te laten drogen. Neem dan de borstplaat uit de vormen.borstplaat

Borstplaat is goed te bewaren, maar vers smaak het lekkerst.

sinterklaas

Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

OUDERWETS SNOEPGOED VOOR SINTERKLAAS: NEDERLANDS DIS

marsepein sinterklaas

One response to “KIKKERS & MUIZEN    /    BORTSTPLAAT echt SINTERKLAAS SNOEPGOED  ”

  1. Pieternel van veen schreef:

    Dit zijn zo.n lekkere recepten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>