HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

STROOPSOLDAATJES uren genieten als vroeger

 

Een Stroopsoldaatje is een Nederlands traditioneel, ouderwets soort snoep. Net als wijnballen, jodenvet, zuur- en kaneelstokken, toverballen, trek- en laurierdrop en nog veel meer nu bijna niet meer te koop. Soms nog wel op de kermis te koop, maar het blijft vaak handwerk.stroopsoldaatjes 1

Stroopsoldaatjes zijn in een puntig papiertje gegoten harde stroop.
Als je er lang op zuigt krijg je een schraal verhemelte en je kunt er een vlijmscherpe punt aanzuigen, waarmee je iemand gemeen kunt prikken.

 

STROOPSOLDAATJES

Recept:

  • 200 gram rietsuiker
  • 40 gram boter
  • vetvrij papier

Rol pijltjes van vetvrij papier. Fixeer zo nodig met stukje crêpepapier. Zet de pijltjes omhoog in bijvoorbeeld een pan met rijst of droge bonen.  Smelt de suiker in een pan op een rustig vuur. Laat het niet aanbranden, maar langzaam smelten. Voeg als de suiker een beetje begint te verkleuren er een klontje boter bij. Maar pas wel op, gesmolten suiker is gloeiend heet en de boter kan gaan spetteren!  Roer zachtjes verwarmend door tot dat het een niet te donker bruine massa is geworden. Vul de pijltjes met de massa en laat ze rustig afkoelen.

stroopsoldaatjes 2

 

En wat dacht je van echte boterbabbelaars ook ouderwets lekker uit Zeeland of de Vlaamse kuststreek

https://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/kaas-melk-zo-boterbabbelaars-uit-zeeland-en-de-vlaamse-kust/

boterbabbelaars

Of in een blikje:babbelaars uit zeeland

 

OUD SNOEPGOED : NEDERLANDS DIS

bakkerswinkel eens

One response to “STROOPSOLDAATJES uren genieten als vroeger”

  1. Jeanôt Cohen schreef:

    Heerlijk de mooie en zoete herinneringen. Ga het proberen te maken. Is niets voor de Zwitsers, die houden meestal niet van dingen die ze niet kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>