HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BERKENBOLEET (GEWONE OF ORANJE) in de RISOTTO

BERKENBOLETEN groeien in Nederland veelvuldig en zijn gemakkelijk te determineren. Ook de groeiplek helpt hieraan mee, want berkenboleten groeien uiteraard meestal onder berken. Sommige mensen verwijderen de sponsachtige buisjeslaag, maar bij jonge exemplaren is dat niet nodig. Samen met Kastanjeboleten en Eekhoorntjesbrood worden Berkenboleten in Oost Europese landen en Frankrijk bij de groenteboer of zo langs de weg regelmatig aangeboden.

DSC01992

Net als bij andere boleten ( behalve dan echte Eekhoorntjesbrood)  moet je berkenboleten niet rauw eten, maar altijd koken of bakken.

Mijn favoriete recept met berkenboleet is paddenstoel-risotto. Dit geeft een heerlijke vegetarische risotto, waarbij je vlees in het totaal niet zal missen. Gelukkig beginnen andere bereidingsmethoden voor rijst dan simpel koken in Nederland gemeengoed te worden. Ook zijn er tegenwoordig vele soorten rijst te koop. Risotto is naast pasta zeker een van de mooiste aanvullingen vanuit Italië op de keuken in Nederland. Maar voor risotto moet je ouderwets veel tijd nemen en uiteraard echte goede risotto-rijst (Arborio is een zeer gangbare ronde risotto-rijst soort, maar Carnaroli  gebruik ik ook vaak) gebruiken.

BOLETEN-RISOTTO

Wat heeft men nodig-

200 gram berkenboleten, schoongeborsteld en zonder harde stukjes of zachte delen ( met of zonder de sponsachtige buisjeslaag)

Voor de bouillon snijdt men ongeveer 1/5 van de paddenstoelen doormidden of in grove delen. Neem hiervoor de minst mooie. Borstel ze wel van te voren goed schoon. Zand is niet lekker en van maagschuren houd ik niet! Zet dit op met

  • 1 liter water
  • 1 ui in ringen
  • Paar takjes lavas en selderij
  • Teentje knoflook
  • Peper en zout

Laat alles zeker een uurtje trekken, rustig laten afkoelen.

Bereiding van de risotto in stappen.

Snij  1 ui, 1 teentje knoflook fijn. Snij de paddenstoelen in plakjes.

Zet een pan met een dikke bodem op met half boter en half olijfolie ( 50 gram en 50 cc).

risotto koken

Bak hierin de ui aan met wat peper en saffraan (nooit te veel saffraan gebruiken, weinig is ook nu beter). Als de ui glazig is, de risotto-rijst met de knoflook toevoegen en zeker 5 minuten door laten stoven. De rijst verandert zo van structuur en kleur. Tijdens dit bakken kan men nog een eetlepel zonnepitten en pijnpitten erbij voegen, die ook mooi kunnen meebakken. Blijf voortdurend roeren met een houten lepel.

Na vijf minuten giet men een glas droge witte wijn bij de warme rijst. Het geheel gaat stevig bruisen, maar kook dit zachtjes door tot dat de wijn helemaal is opgenomen. Voeg dan al roerend een glas paddenstoelenbouillon erbij. Even roeren, deksel op de pan en weer inlaten koken totdat de bouillon is opgenomen. Dit herhaal je totdat de rijst gaar is geworden.

Dan voeg je alle ander ingrediënten bij de risotto. In dit geval de in de tussen tijd aansmoorde plakjes berkenboleet. Dit doe je in boter met wat knoflook, peper en zout. Ook wat tijm smaakt hier goed bij, net zoals een paar druppels “echte” truffelolie. Zijn de paddenstoelen aangebakken voeg ik er 150 cc room bij, die ik even verder laat inkoken. Proeven en naar wens verder op smaak maken.

Laat de aangesmoorde paddenstoelen even met de risotto meestoven. Dan de pan van het vuur en naar smaak ongeveer 150 gram fijn geraspte oude kaas  ( mag ook Italiaanse zijn, maar hoeft zeker niet – mijn voorkeur is overjarige boeren of Edamer-kaas)erbij.

Gelijk warm opeten.DSC01996

Zo smaken berkenboleten in deze risotto op z’n best.

 

OUDERWETS LEKKERE PADDENSTOELGERECHTEN : NEDERLANDS DIS

HERFST

HERFST

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>