
Chinese Kool komt traditioneel niet in deze streken voor, maar wordt tegenwoordig veel, vooral in kassen geteeld. Het is een koolsoort, die niet naar kool smaakt en zelfs gewoon rauw fijngesneden voor een salade verwerkt kan worden. Het is een witte langwerpige krop, zeker zo groot als een normale krop sla. De bladeren in het hart zijn het zachts. Er bestaan twee types een granaat-vormige met een duidelijke punt en de Japanse brede langwerpige vorm, die wat zachter van smaak en textuur is. Hoe je het ook bereid, het blijft meestal knapperig en heeft een iets zoete smaak, die ook bij kinderen goed valt. Normaal is Chinese kool vrijwel het hele jaar te koop, vooral vanaf juni in de zomer tot aan zeker februari. Chinese kool nooit langer dan 10 minuten koken of stoven. Beter is om de kool kort te roerbakken en zeker de binnenste bladen rauw te gebruiken.
Chinese Kool op z’n Hollands
- 1 ui of 2 sjalotten
- 1 eetlepel raapolie
- Peper uit de molen
- 1 theelepel honing
- 150 a 200 gram spekreepjes of plakjes ontbijtspek of bacon
- 1 zoetzure appel
- 100 gram overjarige kaas
- Handje bieslook
Neem een grote koekenpan. Bak in wat olie de fijngesnipperde ui aan. Dan 150 tot 200 gram geneden spekreepjes mee bakken, kort tot ze krokant zijn. Je kan ook plakjes ontbijtspek uitbakken.
( gebruik je ontbijtspek, deze daarna er uit wissen en apart houden). Wat peper en 1 lepeltje honing erbij. Vervolgens de Chinese kool in reepjes toevoegen en maximaal 3 minuten meebakken. De appel in kleine blokjes bijvoegen, en ook 100 gram oude kaas in kleine blokjes of geraspt. Goed om hutselen. Dan eventueel de spekplakjes erover leggen en als laatste er een handje bieslook fijn geknipt er over heen strooien.
Lekker met gebakken of gekookte aardappel.
Het smaakt ook erg goed in een dubbelgevouwen pannenkoek.
VEGETARISCHE VARIANT: laat uiteraard de spek in welke vorm dan ook weg, maar bak een handje vol zonnepitten aan.
Op het laatst wat kiemen erbij doen bijvoorbeeld van mosterd of rode kool smaakt erg lekker.