
BONENBRIJ is in Drenthe een streekgerecht, dat vaak werd gegeten. Normaal met spek en worst. Als de dominee mee at kwam er ham op tafel. Nu had ham in Drenthe vroeger een symbolische betekenis. Bovendien was het een kostbaar product. Zo gebeurde het dat als een jongeman met een Drentse schone wilde trouwen, hij dan voor een maaltijd door haar ouders werd uitgenodigd. Als er bij die maaltijd ham opgediend werd, dan gaven de ouders van het meisje toestemming voor het huwelijk. Kwam er daar en tegen een halve varkenskop op tafel, dan zagen de ouders de jongman echt niet als aanstaande schoonzoon zitten.
DRENTSCHE BONENBRIJ
Recept:
– 400 gram bruine bonen
– 300 gram mager gerookt spek
– 1 rookworst of beter boerenmetworst
– 1/2 liter karnemelk
– 2 of 3 eetlepels bloem
– stroop
Bereiding: De gespoelde bruine bonen een nacht laten weken in ruim water. Ze de volgende dag met het spek en wat zout in het weekwater aan de kook brengen en in 1 uur en zeker een kwartier zachtjes gaarkoken. De laatste 20 minuten de worst mee warmen. Worst en de spek uit de pan nemen. Wat van de karnemelk bij de bloem roeren en verdunnen met de rest van de karnemelk. Dit al roerend bij de bonen schenken en laten binden. Wel even doorwarmen, maar niet meer koken! De bonen in een schaal scheppen. Het spek in blokjes snijden, de worst in plakjes snijden en op de bonen leggen. De stroop er apart bij serveren.
Andere gerechten met bruine bonen:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/
En de Drentsche feestschotel, natuurlijk ook met bruine bonen: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/drentsche-feestschotel/
LEKKER OUDERWETS : NEDERLANDS DIS