HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEPOFTE AARDAPPELEN DOE MEER met Piepers

AardappelenAARDAPPEL

Er zijn altijd verschillende soorten aardappels te koop. Voor bepaalde bereidingswijzen zijn vaste aardappels te verkiezen. Bij andere juist heel kruimige. Bij gekookte aardappels is het vaak een kwestie van smaak en wat je er verder bij eet. Vroeger wilden velen bij hun traditionele maaltijd met vlees en veel jus of bij uitgebakken spek dat hun aardappels kruimig waren. Maar ook echte vaste aardappels, zoals de meeste nieuwe aardappel soorten, smaken heerlijk gekookt met wat grof zout en een klontje boter. Voor gepofte aardappels zijn wat kruimige aardappel mijn persoonlijke voorkeur.

GEPOFTE AARDAPPELEN

gepofte aardappel

In Folie :

Nodig

  • 12 middengrote aardappels
  • Boter of olie
  • Aluminiumfolie

Was de aardappels en borstel ze echt schoon.  Kerf een kant van de aardappel in, maar snij deze niet door. Bestrijk een stuk folie met olie of gesmolten boter. Wikkel elke aardappel in een velletje folie.

Verwarm de oven voor op 200 tot 220 ⁰C. Leg de aardappels in een ovenschaal of op een bakblik met de snede naar boven. Zet ze zeker 50 minuten tot een uur in de oven.

Het gaat ook goed op de barbecue. Als je de aardappels op een rooster legt duurt het ook zeker een uur. de bereidingstijd is afhankelijk van de hitte van het vuur en de afstand van de ingepakte aardappels tot de gloed. Leg je ze in de hete as dan zullen ze eerder gaar zijn, maar dan moet je oppassen dat ze niet aanbranden aan de schil kant.

Als je de periode in de oven of op de bbq te lang vindt, kan de aardappels ook tien minuten voorkoken. De tijd in de oven of op de barbecue wordt dan zeker met de helft bekort.

Bij deze gepofte aardappels smaakt een sausje van zure room met knoflook en verse kruidjes erg lekker. Meestal wordt dit apart met de aardappels geserveerd. Maar men kan ook een schepje kruiden saus/boter al op de aardappel in de snede doen, voordat de pakketjes ingepakt worden.

Ook het zouten en kruiden  kan men in de pakketjes doen, maar achteraf smaakt ook lekker.

gepofte aardappel 1

Gevulde,gepofte aardappel op z’n Turks: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/gevulde-aardappel-uit-de-oven-turkse-kumpir/kumpir op z'n turks

Simpel gekookte aardappels smaken ook overheerlijk:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappel-gekookte-aardappel/

gekookte aardappelen

OOK GENIETEN VAN AARDAPPELS : NEDERLANDS DIS

 

IN EEN ZAK BEWAREN

IN EEN ZAK BEWAREN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>