HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GROENE HARING volgens de molenaar     uit de KLOOSTERKEUKEN

verse haring

Groene haring
Vroeger werd de haring die aan het einde van de visvaart werd gevangen, net voordat met weer de haven in zou varen, ‘groene haring’ genoemd. De haring heet groen, omdat deze eigenlijk nauwelijks bewerkt wordt. Dit komt omdat in de korte vaartijd deze vis enkel lichtgezouten kon worden en een zeer korte rijptijd had, Daarmee heeft “groene” haring een eigen zachte , frisse smaak. Haring op zich is al zeer eiwitrijk en voedzaam. Vaak werden deze groene haringen vers gekocht thuis licht met zout en peper in gestrooid,dan door de bloem gehaald en dan het liefst in pure boter mooi bruin gebakken.

Deze gebakken haring werd met bruine boter geserveerd en overstrooid met peterselie. Normaliter gegeten met gebakken aardappels,groene salade en komkommers uit het zuur. Dus op de wijze zoals de molenaar ( er was altijd in een klooster ook een monnik, die ook molenaar was) het lekker vond.

GEBAKKEN GROENE HARING

  • 8 verse haringen
  • Sap van een halve citroen ( en de rest voor de bruine boter)
  • Peper en zeezout
  • 5 eetlepels bloem
  • Boter of half boter half olie om de haring in te bakken
  • 50 gram boter voor de bruine boter
  • Handvol peterselie ( krul-)

Haringen schoonmaken, met koud water spoelen en goed droogdeppen.

Met de citroensap bedruipen en 10 minuten wegzetten.

Bloem met peper en zout mengen. En de Haringen hiermee helemaal bedekken.

In een grote vispan de boter ( of boter met olie) licht bruin laten worden en de haringen aan beide zijden mooi bruin bakken. Op keukenpapier even laten uitlekken.

gebakken haring

In tussen tijd van de boter bruine boter maken. Kijk voor werkwijze op: https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-bruine-boter-en-meer/

botersaus

Gebruik bij deze haring wat citroensap in plaats van azijn voor de bruine boter.

Lekker met gebakken aardappels: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappels-gebakken-aardappelen/

gebakken aardappels

TRADITIE UIT DE KLOOSTERKEUKEN : NEDERLANDS DIS

kloosterkeuken 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>