HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HARTIGE CAKE VAN BLAASHAM  & BOERENKAAS bijna vergeten traditie

cake met ham , kaas en kruiden

hartige cake met ham, kaas en kruiden

Deze cake of hartige taart werd traditioneel rond Gouda gemaakt.  Nu was het eerder gebruikelijker om hartig gebak te maken en bij de maaltijd te eten.

BLAASHAM =  VLEESWAAR VAN VROEGER

blaasham

BLAASHAM

Vroeger maakte men gekookte en daarna eventueel licht gerookte ham van de hele bovenbil of van de hele platte bil. Die werd voor het bereiden verpakt in de blaas van een varkens , maar ook wel in een blaas van een koe. Naast het gebruikelijke pekelen werd deze ham vaak met andere kruiden dan voor een normale kookham gekruid, waarbij meestal ook knoflook werd gebruikt. Na bereiding heeft blaasham ene mooie ronde vorm, waarbij men een de vezels van de blaas te zien zijn. Eigenlijk was deze ham een staaltje van slagersvakmanschap en hoorde tot de beste soorten slagersham. In Nederland zijn er niet veel slagers meer die blaasham maken, maar in Vlaanderen is deze ham nog steeds op meerdere plekken te koop.

Vroeger maakte Zwanenburg in Oss veel blaasham voor de export

Vroeger maakte Zwanenburg in Oss veel blaasham voor de export

HARTIGE HAM & KAASCAKE

  • 175 gram blaasham in plakken van 3 mm.
  • 75 gram rauwe ham in dunne plakjes

rauwe ham

  • ¼ kilo belegen boerenkaas ( uiteraard traditioneel Goudse)

 

  • kaas kaas kaas ( met dank aan mijn kaasboer de heer Pomper)

      • kaas kaas kaas
      ( met dank aan mijn kaasboer de heer Pomper)
  • 3 eieren
  • 65 gram zachte boter
  • ¼ kilo bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Gemalen zwarte peper
  • Wat vers geraspte nootmuskaat
  • Wat kruidnagel gemalen
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Wat room

Snij de ham en de kaas in kleine stukjes of reepjes. Doe ze in een kom. Klop in een ander kom de eieren los, voeg er dan 50 gram van de zachte boter met de kruiden bij en klopt alles tot een mooie crème. Bestrijk de cakevorm met boter en zet het in de opwarmende oven, stand op 190⁰C.

Zeef nu de bloem met de bakpoeder over de eieren, schep alles door elkaar en voeg nu de stukjes kaas en de 2 hammen erbij.

Giet alles in de voorverwarmde cakevorm en bak de cake in de oven gaar in ruim 50 minuten. De cake moet loslaten van de wanden van de cakevorm. licht veerkrachtig en mooi gekleurd zijn. Draai dan de oven uit, maar laat de cake daarin nog een minuut of vijf staan. Zet de cakevorm nu op een met ijskoud water gespoelde doek. Maak de randen van de cake goed los van de wanden. Draai de cake na een minuut of drie om en stort de hartige cake op een schaal. Men kan zorgen dat de cake bij het afkoelen zijn vorm behoud door de vormer bij het afkoelen weer over te zetten.cake met ham & kaas

  • Men kan licht aangebakken ui en knoflook aan het deeg toevoegen. Ook gepocheerde blokjes pompoen, winterwortel of courgette smaken er lekker door.cake met ham en kaas en groente

 

  • Voor een vegetarisch versie kan men in plaats van het vlees er kleine blokjes gesmoorde koolrabi door mengen. Samen met wat geroosterde stukjes (wal-)noot geeft dat een heerlijke hartige cake. Serveren in plakken met een groene salade van kleine spinazieblaadjes met een simpele dressing van wat honing,olie en azijn. Eventueel wat verse knoflook daarbij en wat geroosterde zonnepitjes met wat zeezout.

HOLLANDSCHE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

Gouda kaas

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>