HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HERFST OVENSCHOTEL met ´wild`-pluk paddestoelen

In de Nederlandse traditie volgde men met zijn maaltijden precies de seizoenen , ook noodgedwongen omdat men niet anders dan plaatselijke seizoensproducten ter beschikking had.

De seizoenskeuken bood ook gelijk wat men op dat moment nodig heeft en had. Vaak is het jammer dat we nu ons niet meer zo bewust richten naar de tijd van de jaar.

Dit recept voor een herfst-ovenschotel is nu passend en bovendien erg lekker en ook nog vegetarisch. Verder heeft het als voordeel dat men het eerder kan klaarmaken om zo na een drukke weekdag toch een mooi zelf gekookt gerecht te kunnen eten. Ben je iemand, die graag producten uit de natuur in je eten gebruikt, kan dat nu. Want op dit moment groeien overal kleine boletensoorten als fluweelboleten. Die smaken overheerlijk in dit gerecht.

Wat groene sla met gebakken stukjes brood maakt de maaltijd zeker compleet.

paddenstoelen

VEGETARISCHE HERFST OVEN SCHOTEL

  • Liefst 250 gram bospaddenstoelen zoals boleten en eekhoorntjesbrood, cantharellen, honingzwammetjes en als je die niet hebt 1 bakje champignons in plakjes
natuur op je bord

natuur op je bord

  • 1 grote winterpeen
  • 2 vleestomaten
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram boter
  • 1 kilo aardappelen
  • Wat zure room
  • Snufje kaneel
  • Peper en zout
  • Verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 zoetzure biologische appelsappeldeksel voor hartige ovenschotel

 

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 °C.  Schil de aardappelen en kook ze in met weinig water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Verhit ondertussen een klontje boter in een wok of hapjes pan en bak de paddenstoelen in schijfjes aan. Voeg de winterwortel in kleine reepjes en de ui met knoflook toe. Bak alles op een laag vuur een minuut of drie. Snij de tomaat in plakjes en voeg ten doorstoven. Maak op smaak met tijm, kaneel, peper en zout met de laurierbladeren. Nog een paar minuten laten doorstoven. Wordt het te droog moet je er wat groentebouillon, water of wijn toevoegen.  Giet vervolgens de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappel fijn en maak het smeuïg met ongeveer 1 eetlepel boter, de zure room en wat kookvocht. Breng op smaak met peper en zout. Vet de ovenschaal in met wat boter en schep de groente mix in de schaal. Verdeel de puree er over en strijk glad. Snijd de ongeschilde appels in dunne plakjes van ongeveer 2 mm en verwijder de pitjes en het midden van het klokhuis. Leg de plakjes appel dakpansgewijs op de puree, strooi er nog wat tijm ( eventueel wat koekkruiden) en wat kleine klontjes boter over.ovenschotel met appel

Zet de schotel zeker een half uur in de oven.

* Ben je dol op vlees, dan kan je door de paddenstoelen reepjes vlees mengen. Ook aangebakken geruld runder- of  lams-gehakt zou je hierdoor kunnen gebruiken. Maar nodig is beide eigenlijk niet.

 

HEERLIJKE SEIZOENSGERECHTEN: NEDERLANDS DIS

wandelen 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>