HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GROENE KOOL met kip en room HERFST & WINTER GROENTE  

groene kool

Traditioneel worden er lang vele soorten kool in West-Europa verbouwd. Al in de vroege Middeleeuwen werden naast groene sluitkolen al witte en rode kolen in Duitsland geteeld.

De meer kroezende savooie kool werd al aan het eind van de 16e eeuw, waarschijnlijk uit Italië ingevoerd, hier geteeld.  Ze worden in een aantal soorten ingedeeld vanuit de teeltperiode: Winterteelt, zomerteelt, herfstteelt en een type dat geteeld wordt om als grote kolen te bewaren.

Kolen zijn behalve in de zomerperiode vrijwel het hele jaar verkrijgbaar.  Op een koele donkere plek ( bij voorbeeld in een kelder-kast) zijn groene kolen lang houdbaar.

Groene kool is zowel rauw in salades, als gestoofd, roergebakken en gekookt  te verwerken.

In soep wordt kool traditioneel vaak gebruikt:  https://www.nederlands-dis.nl/soep/boeren-groenekoolsoep/

koolsoep

Geblancheerde bladeren van groene kool zijn ideaal op pakketjes gevuld met meerdere ingrediënten gaar in te stoven of te stomen.

 

GROENE KOOL MET KIP & ROOM

Nodig:

  • 1 kilo groen kool
  • 1 ui
  • Boter
  • Kummelzaad ( heet ook wel karwij)
  • 2 zure appels
  • 2 ons gekookte kip in blokjes
  • Suiker/honing/appelstroop
  • Zure room
  • Peper en zout

Maak de kool schoon. Haal de buitenste bladeren eraf.  Snij de stronk met steelaanzet eruit.

Snij of rasp de kool fijn, was het en laat het uitlekken

Bak de ui fijngesneden met wat boter lichtbruin. Voeg de kool en naar smaak wat karwijzaad erbij.

Stoof de kool op een laag vuur 20 minuten door. Snij de appel in kleine blokjes en zo nodig ook de kip blokjes.

Voeg die bij de kool en stoof weer 20 minuten verder. Voeg dan de zure room en wat suiker of honing/stroop  erbij en maak op smaak met wat zout en royaal peper. Nog vijf minuten laten stoven.

gestoofde groene kool met ham

Heerlijk met aardappelwafels (https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-wafels-en-wafels/ )

wafels bij een maaltijd

wafels bij een maaltijd

of

aardappelpuree: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-puree-ii/aardappelpuree

 

* Verwar Kummel of Karwij niet met Komijn. De smaak lijkt behoorlijk op elkaar, maar kummel of karwij zijn zaadjes van de karwijzaad en zijn zichtbaar altijd krom. Komijn is een plant uit de familie van Peterselie en heeft rechte zaden.  Maar beide kruiden zijn meestal in plaats van elkaar te gebruiken. De smaak van Kummel of Karwij is wel wat sterker dan van komijn.

KOMIJN

KOMIJN

LEKKERE WINTER-ETEN : NEDERLANDS DIS

logo Nederlands Dis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>