HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HAVERWORTEL-PASTEI HERFST & WINTER GROENTE 

haverwortel

Haverwortel hoort bij onze traditionele groente. Onze voorouders hebben allemaal deze groente gegeten, maar nu is haverwortel eigenlijk een vergeten groente. Maar wel één, die eigenlijk gewoon geteeld zou moeten worden. Trouwens je kunt deze plant ook in het wild in Nederland en België vinden, vooral langs dijken en verhogingen in het landschap.

 

De gele of paarse Morgenster of boksbaard wordt ook wel haverwortel, armeluisasperges, witte schorseneren, boksbaard en keukenmeidenverdriet genoemd. Het behoort tot de familie der composieten. De soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse zee-gebied en wordt  al eeuwen als groente gebruikt. In België en Nederland was de soort ingeburgerd. Het is een tweejarige plant , die 0,2-1,2 m hoog wordt. De plant is vorstbestendig en het bloeit met kenmerkende paarse of gele straalvormige bloemen.

haverwortel bloem 1

De Morgenster wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt onder de naam haverwortel. De bladeren kan men in een salade gebruiken  of als spinazie worden bereid. De zoet smakende wortel waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels moeten net zoals schorseneren onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap. De plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot februari geoogst worden.  Het tweede jaar gaat de plant bloeien en kan niet meer gegeten worden. De haverwortel werd al in de zestiende eeuw in groot deel van Europa  verbouwd, maar in de loop van de tijd werd hij bijna volledig verdrongen door de schorseneer. Alleen in sommige moestuinen wordt het nog verbouwd.  Gebrande haverwortels kunnen voor een surrogaat koffiedrank gebruikt worden.

WINTERPASTEI MET HAVERWORTEL

Vroeger uit de tijd van het open vuur in de keuken werd deze pastei in een keramieke pan met deksel gemaakt, die op een treefje in de warme kooltjes en smeulend hout werd gezet. Het deeg zorgde ervoor dat de inhoud regelmatig warm werd en niet kon verbranden.

DEEG:

Nodig-

 •  250 gram bloem
 • 125 gram roomboter in blokjes (kamertemperatuur)
 • water
 • 1  ei (losgeklopt)
 • 1 snufje zout

Zeef de bloem in een kom. Voeg de stukjes boter erbij. Snij de boter met twee messen door de bloem. Voeg dan het ei, wat zout en wat water erbij ( eerst 1 eetlepel). Kneed met koude handen het deeg tot een samenhangend geheel. Is het te droog voeg dan wat extra water toe. Maak er een bol van. Pak dit in folie en leg het minstens een half uur in de koelkast weg.

Bestrooi dan het aanrechtblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 2 tot 3 mm.

Kwast de bakvorm ( liefst met een losse bodem) in met gesmolten boter of beter nog raapolie. Bestrooi de vorm met bloem en bekleed het met een plak deeg. Druk het deeg in de vorm en snijdt de bovenrand gelijk met een mes.

Nu kan de vulling erin.winterwortel asnijbietgrove spinazie

 

 

 

 

 

 

 

 

VULLING

 • 400 gram haverwortel
 • 200 gram winterwortel ( geschrapt en in ellipsvormige schijfjes gesneden, dus scheef snijden)
 • 150 gram spinazie of snijbiet ( gewassen en grof gesneden)
 • 150 gram verse kaas of kwark
 • 100 gram geraspte belegen kaas
 • 1 ei
 • Nootmuskaat , peper en zout

Schil de haverwortel met een dunschiller onder water. Leg ze dan gelijk in een pannetje met water en melk ( of citroensap) tegen het verkleuren. Snij de haverwortel in plakjes.

Blancheer de winter- en haver-wortel in wat water met zout. Verdeel de wortelstukjes na deze te hebben afgegoten over de taart. Verdeel ook de spinazie of snijbiet over de taart.

Meng de verse kaas of kwark met het ei, de geraspte kaas en de kruiden en zout. Verdeel dit over de groente. En strijk de bovenkant glad.

Bak de taart in een voorverwarmde oven op 175 °C. Na 45 minuten nog eens 10 minuten, maar dan de oven terugzetten op 100 ° C. De taart een minuut of 10 laten afkoelen, maar warm eten.pastei ,met haverwortel

Heerlijk met geraspte koolrabi of knolselderijsalade met appel en wat nootjes.

EEUWENOUDE RECEPTEN IN EEN NIEUW JASJE: NEDERLANDS DIS

wintergroente

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>