HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HERFST & WINTERGROENTE  BOERENKOOL

boerenkool struik

Boerenkool is ineens cool geworden en wordt door chique restaurants overal, maar vooral ook in New York op allerlei manieren gebruikt. Wat dacht je van krokante boerenkool chips ( gewoon stukjes boerenkool besprenkeld met knoflook, olijfolie en zeezout ongeveer 40 minuten op een bakplaat in de oven op 185 graden).

Dat neemt niet weg dat boerenkool in in een traditionele stamppot voortreffelijk smaakt. En net zoals bij andere groente koken we boerenkool tegenwoordig een stuk korter, zodat het eindproduct ook een stuk smakelijker is.

In een eerder artikel op Nederlands Dis schreven we over MOOS of Boerenkoolstamppot. De volgens ons lekkerder versie van  Nederlands Dis is daar ook te vinden: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/moos-boerenkoolstampot/

boerenkoolstamppot moos

In de Nederlandse traditie werd boerenkool bijna nooit anders gebruikt, maar in Vlaanderen zeker wel. Kijk maar eens naar de Vlaamse versie van Kluts, een traditioneel gerecht met verschillende streekversies, https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kluts/

KLUTS

KLUTS

Maar boerenkool werd ook in groene soep gebruikt, in het vroege voorjaar vaak met brandnetels, spinazie en zuring. In het traditionele recept van brandnetelsoep hoef je eigenlijk weinig aan te passen hiervoor, als men de totale hoeveelheid groene groente maar gelijk houdt. Het recept stond ook al op Nederlands Dis: https://www.nederlands-dis.nl/soep/brandnetelsoep/

brandnetelsoep

Ook op traditionele boerenkoolstamppot zijn vele variaties.

In plaats van spekjes en worst, gebakken champignons en nootjes. Zelfs combinaties vanuit de Indonesische keuken bestaan, met sambal, pinda’s, uien, knoflook  en kokosmelk. Het eindresultaat is uiterst smaakvol en echt wat anders.

Natuurlijk zijn er ook vegetarische versies , waarin niet het vlees door sojaproducten worden vervangen: bij voorbeeld met uitgebakken uien, zonnepitten en notengehakt.

In oude kookboeken vonden we ook echt Nederlandse recepten van boerenkool met een papje. Maar veel lekkerder leek ons het volgende oude recept. En dat is het ook.Boerenkool

 

Boerenkool in roomsaus.

  • ¼ kilo boerenkool
  • Wat zout
  • ½ ui fijn gesneden
  • een klont boter
  • bloem
  • wat suiker
  • appelazijn
  • 1 glas melk
  • 1 glas slagroom
  • peper uit de molen

Maak de boerenkool schoon en verdeel in stukjes. Kook het in water met wat zout in 10 tot 15 minuten gaar. Hak de boerenkool dan fijner.

Bak de ui in de boter glazig. Voeg dan de bloem erbij. Even doorgaren. Dan de melk en de room erbij. Goed roeren en 5 minuten al roerend laten koken. Voeg de fijngehakte boerenkool toe en laat nog een paar minuten doorgaren. Royaal peper erover en op smaak maken met zout, azijn en wat suiker.

Heerlijk bij gekookte gort of boekweit, maar met (gebakken) aardappels smaakt het ook lekker.

  • Bij deze boerenkool passen ook uitgebakken plakjes ontbijtspek, maar ook gebakken champignons en/of  blauwe of geiten-kaas.

boerenkool in roomsaus

 

TRADITIONELE GROENTE : NEDERLANDS DIS

wintergroente  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>