HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPRUITJES UIT DE OVEN EN NOG MEER OVER LEKKERE SPRUITJES HERFST & WINTERGROENTE  

spruiten

Volgens mij zijn er meer mensen die spruitjes zeggen niet lekker te vinden, dan de groep die dol zijn op Brusselse kooltjes. Dat is erg jammer, want door ze goed te bereiden kunnen velen ze zeker lekker gaan vinden.

Spruitkool of te wel spruitjes worden hoofdzakelijk in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld.  In 1821 werden ze voor het eerst in de omgeving van Brussel verbouwd en nog steeds hebben ze in vele landen een naam verwijzend naar Brussel: Choux de Bruxelles in het Frans, in het Afrikaans Brusselspruit, in het Engels Brussels sproutsen in het Zweeds Brysselkål. In Nederland worden spruitjes in de volle grond geteeld en vanaf  augustus tot maart geoogst. Spruitjes kunnen strenge vorst van wel -15 °C doorstaan. Daarvoor wordt zetmeel omgezet in suiker, wat de groente beschermt tegen de vorst. Veel mensen eten ze het liefst als er een keer “de vorst overheen is gegaan”. Alleen met langdurige strenge vorst worden ze bitter.

Vroeger werden spruitjes en andere koolsoorten veel te lang gekookt en dan komen zwavelverbindingen los, die de kenmerkende spruitjeslucht oplevert. De lucht van spruitjes verwijst tegenwoordig al snel naar kleinburgerlijkheid. Maar gelukkig koken we kool en spruitjes tegenwoordig een stuk korter. Daarnaast zijn de huidige rassen spruitkool een stuk minder uitgesproken van smaak dan de soorten die vroeger werden geteeld. Deze soorten worden nog wel in eigen moestuinen geteeld , maar moeten met de hand geoogst worden. Iets waar de huidige beroepsteler niet meer aan begint.

In de jaren 60tig van de vorige eeuw werd al geadviseerd de spruitjes niet te lang te koken, in ieder geval niet langer dan 20 minuten. Tegenwoordig staat in de meeste kookboeken het advies om spruiten niet langer dan 10 minuten te koken. Kook de spruitjes met weinig water en wat zout. Na het koken werd traditioneel een klontje boter en wat nootmuskaat toegevoegd. Maar wil je lekkerder spruitjes bereiden, kook ze dan maximaal 6 minuten en stoof ze dan verder met wat boter en een Spaans pepertjes in ringetjes. Gaar gekookte kastanjes smaken er heerlijk door, al of niet samen met mooi bruin gebakken ( liefst met wat honing geglazeerde) ringen ui.

Het volgende gerecht met spruiten vinden zelfs kinderen erg lekker.

SPRUITEN UIT DE OVEN

Nodig:

  • ½ kilo spruitjes
  • 125 ml slagroom of koffieroom
  • 100 gram geraspte kaas of in plakken
  • wat sambal of fijngesneden Spaanse peper
  • wat paneermeel
  • paar klontjes kruidenboter
  • peper en zout
  • wat nootmuskaat
  • groentebouillon

 

Maak de spruiten schoon. Snij de kontjes eraf en haal bruine blaadjes eraf. Kook ze in groentebouillon in 6 minuten beetgaar (zeker niet  langer koken). Giet ze af, maar bewaar de bouillon voor een soep voor de volgende dag.

 

Als de spruiten wat afgekoeld zijn snij je de spruiten door. Meng de room met de kaas ( in stukjes) en voeg er wat sambal of reepjes Spaanse peper door.

Neem een ovenschaal en kwast die in met boter of olie. Leg de halve spruiten erin. Maal er zout en royaal peper over. Giet de room met kaas erover. Strooi hier de paneelmeel over. Maal hier wat nootmuskaat over en verdeel klontjes (kruiden-) boter over de korst.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet de schotel zeker 15 minuten, maar waarschijnlijk moet het langer in de oven totdat de korst mooi bruin is geworden.

spruiten uit de oven

spruiten uit de oven met een kost van kaas & paneermeel

 

  • Geroosterde gehakte hazelnoten smaken hier er lekker over.

hazelnoot

Traditionele worste – of vleeskoekjes smaken heerlijk bij deze ovenschotel met spruiten. Voor het authentieke recept kijk men op: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/worste-of-vleeskoekjes/

 

HEERLIJKE WINTERKOST : NEDERLANDS DIS

wintergroente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>