
Als we bij een lekkere maaltijd eindelijk de tijd nemen tot rust te komen, dan is na of naast een zoet nagerecht een kaasplateau een passend gerecht. En in plaats van alleen een assortiment buitenlandse kaas zouden we ook wel chauvinistische meer kaas van hier mogen kiezen. Maak eens een kaasplankje met alleen kaas uit België en Nederland.
Dan komen we gelijk bij Blauwe kaas. De eerste associatie is voor velen Roquefort. En dan het liefste van Papillon.
Dan zijn er andere Franse blauwe kazen als Bleu d´Auvergne of Blue des Causses. En dan de ronde Fourme d’Ambert. Of uit Engeland Blue Stilton, lekker met oude port. Of voor de Italiaanse keuken Gorgonzola. Dan is er nog de Deense Danablue, maar die vind ik meestal te pittig en te weinig genuanceerd van smaak.
Maar Blauwe kaas uit België en Nederland kennen we eigenlijk niet. Na wat zoeken blijkt dat dit ECHT ZONDE IS.
NU BLAUWE KAAS VAN HIER
Koop maar een stukje gemarmerde Grevenbroecker Blauw uit Belgisch Limburg en je weet niet wat je proeft.
Dan Pas de Bleu uit Gent, pittig en biologisch.
Maar in Nederland worden ook nog blauwe geitenkaas gemaakt onder andere door Bastiaansen (dus biologisch, die trouwens ook lekkere blauwe kaas van rauwe koeienmelk maakt).
Maar probeer eens aan Lady´s Blue te komen gemaakt in Nooitgedacht even onder Rolde ( ook geit en biologisch). Dan weet je hoe kaas kan smaken.
In het echte noorden van Nederland in Wolvega maken ze een biologische halfharde koeienkaas maar dan blauwgeaderd en lekker, dus Bleu van Wolvega. En mijn kaasboer Albert Pomper kwam met een snijdbare blauwe kaas `Bleu de Graven`, die moet je zeker ook eens proberen.
Kortom we hebben hier blauwe kaas genoeg, zodat een stukje blauwe kaas van hier zeker niet op je kaasplateau mag ontbreken en je kan er ook nog lekker mee koken.
Gebruik van blauwe kaas is net zo ruim als de keuze aan blauwe kazen van hier.
Natuurlijk als onderdeel van een kaasplank.
En dan SOEP – Gekruimeld door romige aardappelsoep, preisoep, champignonsoep, bloemkool, broccoli-soep maar ook aspergesoep.
Op je sla een BLAUWE KAASDRESSING
Nodig:
- 50 gram blauw-geaderde kaas
- 4 eetlepels crème fraîche
- 1 tot 2 theelepels citroensap
- Worcestersaus en/of tabasco naar smaak
Prak de blauwe kaas met een vork fijn, of wrijf de kaas door een grove zeef.
Klop de crème fraîche op met de citroensap. Roer er de kaas door en maak op smaak met een paar druppels worcestersaus en/of tabasco.
- De hoeveelheid is genoeg voor een salade voor vier personen: zoals stevige sla als bindsla,veldsla, witlof, geraspte knolselderij,spinazieblad, paardenbloemblad, peer of appel en wat nootjes, rode ui in ringen of bieslook als garnering
Of een echte herfstsalade – https://www.nederlands-dis.nl/voorgerecht/herfst-salade/
Met uiteraard wat blauwe kaas erdoor.
Wat dacht je van Aardappelsalade met blauwe kaas in stukjes erdoor.
Kipfilet of varkensfilet of dunne kalfsvlees-plakjes gevuld met blauwe kaas, dan dubbel of opgerold en mooi gebakken. Of in de saus met room en braadjus bij rood en wit vlees.
En champignons gevuld met blauwe kaas uit de oven en dan geroosterde uitjes erover.
Kortom laat U de blauwe kaas niet van het brood eten. En probeer blauwe kaas van hier.
En we kennen nu al enkele jaren de traditie van een van onze supermarkten die altijd voor kerst Stilton kaas met rode port levert. Daarvoor wordt in de herfst in een jonge Stilton kaas aan de bovenzijde een gat gemaakt, waar precies een fles port onderste boven ingezet kan worden.
Zo blijft de kaas met port een maand of wat staan, terwijl de port langzamerhand in de kaas druppelt. De combinatie maakt de wat droge structuur van stilton een stuk romiger en met een zoete sterke blauwe kaassmaak. En dus geschikt om eindeloos van te snoepen.
Als alternatief heb ik dit jaar een stevig stuk Bleu de Graven in oude Madeira laten marineren. Dit kan ik iedereen aanraden. Nu krijg je naast die van Stilton met Port nog een smaaksensatie erbij namelijk door de aardsheid van de Madeira. Een echte aanrader en je kan met meerdere versterkte wijnen dit uit proberen.
De combinatie smaakt erg lekker op een geroosterd broodje en dan afgewerkt met wat in boter gesmoorde cantharellen en wat witte truffel door de kaas met Madeira. Het blijft behelpen!
HEERLIJK LOKAAL GENIETEN : NEDERLANDS DIS