
Traditioneel wordt spinazie in deze streken opgezet met aanhangend (was-) water en wat zout ( de spinazie werd wel eerst zeer grondig gewassen!). Als het voldoende geslonken is wordt de spinazie fijn gesneden. Vroeger gebeurde dat met een keukenapparaatje waar meerdere ronde mesjes naast elkaar draaiden en tegelijkertijd de spinazie fijn sneden. Dan kwam er altijd veel vocht vrij en het werd altijd een soort enorme knoeiboel op het aanrecht. De fijngesneden spinazie werd als laatste gebonden met een papje ( vaak van maïzena en melk). En het geheel werd op smaak gemaakt met peper, nootmuskaat en zout.
In die traditie lijkt spinazie met yoghurt een onlogische combinatie.
Toch is dit een traditionele recept, dat ouder is en al eeuwen bestaat. Maar dan werden er meer specerijen en in plaats van yoghurt platte of verse kaas gebruikt.
Nodig:
- 150 gram uitgelekte of Bulgaarse of Turkse yoghurt
- 1 kilo spinazie
- 2 eetlepels boter
- 1 ( rode) ui of 2 sjalot , gesnipperd
- teentje knoflook ( of in het voorjaar een handje daslook)
- 1/4 theelepel cayenne peper
- eetlepel bloem
- peper & zout
Bereid de spinazie zoals boven beschreven. Bak dan in de boter de ui of sjalot met knoflook en peper mooi goudbruin. Voeg er de bloem bij, bak alles even door en voeg dan de yoghurt toe. Voeg eventueel wat bouillon toe om de saus stevig maar vloeibaar te maken. Meng hier de spinazie toe en warm alles op. Eventueel op smaak maken.
- Geroosterde zonnepitten smaken hier heerlijk over, maar het mogen ook pijnpitten zijn.
Al eerder plaatsten we naast een verhaal over spinazie met soldaatjes: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-met-soldaatjes/
En ook een artikel over een Joodse spinazietaart staat op Nederlands Dis: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-aardappel-matzestaart-jiddisch/
Spinazie als salade, simpel met wat knoflook en een dressing en peper en zout smaakt ook erg lekker
LEKKER ETEN MET YOGHURT : NEDERLANDS DIS