DE PANNE
De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige NOORDZEEKUST vanaf Duinkerken omhoog.
Net als we komend van Duinkerke in Frankrijk de Noordzeekust naar het noorden volgend en de Belgische grens passeren komen we in West Vlaanderen. Daar ligt de Panne. De Panne is pas laat in de 18de eeuw ontstaan als vissersdorp in een duinpan vrijwel tussen de duinen en de zee gelegen. De Panne had vroeger rond 1900 wel een van de grootste aantal vissersboten, maar omdat het geen haven had waren dat boten met een vlakke bodem die het strand op konden zeilen en dan men veel moeite een stuk hoger op het strand werden getrokken. Omdat de Panne zich op toeristen ging richten groeide het plaatsje enorm en is tegenwoordig een grote toeristenplaats aan de Noordzee, de zuidelijkste van België. De Panne kent tegenwoordig nog steeds geen eigen haven en de vele vissers zijn weggetrokken. Maar eigen recepten met zee-producten heeft men wel behouden.
KERREMELKSMEUS MET GARNALEN
- 1 kilo ongepelde garnalen of 4 ons gepelde grijze of noordzee-garnalen
- 8 grote lekkere aardappels
- ongeveer ½ liter karnemelk
- 50 gram boter + 100 gram boter
- wat azijn
- 4 eieren
- peterselie,
- bieslook
- peper en zout uit de molen
Pel de garnalen en zet ze meteen in de koelkast. Of koop al gepelde noordzee-garnalen.
Kook de aardappelen gaar en maak er een puree van ( aardappelknijper of stamper). Voeg boter en karnemelk toe en meng alles. Breng op smaak met peper en zout. Laat 1 l water met een scheutje azijn koken. Breek de eieren één voor één in een kopje. Maak een draaikolk in het water en pocheer de eieren in 2 min. Laat de boter bruinen tot het een mooie egale gebruinde boter is geworden ( vooral niet te lang op laten staan).
Doe de puree in een spuitzak en spuit ze in nestvorm op de warme borden. Of maak een nestje van aardappelpuree met de lepel. Giet wat gebruinde boter in het midden en strooi er royaal garnalen in en om. Bedek de holte met garnalen met het gepocheerde ei. Garneren met wat bieslook en peterselie of ander groen. Ook asperges in het seizoen smaken er heerlijk bij. Geef de bruine boter er apart verder bij.