HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GROENTE-TERRINE ook een geschikt VEGETARISCH HOOFDGERECHT

Ook voor een kerstmaaltijd is het eigenlijk niet moeilijk om een feestelijk vegetarisch gerecht op tafel te zetten.

Alleen is de vegetarische traditie in ons land eigenlijk niet zo oud. Natuurlijk waren er veel langer mensen die geen vlees en vis aten, maar dat konden zich begin van vorige eeuw alleen mensen uit welgestelde kringen veroorloven. In die kringen was het wel gebruikelijk om uitgebreid te koken en te tafelen. Daarom zijn er wel geschikte vegetarische feestgerechten te vinden. Groente pasteien, duizend blaadjes bladerdeeg gevuld met wilde paddenstoelen als morieljes of cantharellen, prei-mousse met oude kaas en natuurlijk de altijd aanwezige omelet met fijne kruiden.

omelet met fijne kruiden

Maar met de komst van meer soorten groentes in onze keuken  is tegenwoordig de keuze nog veel breder.

De groente terrine van Nederlands Dis is vrij traditioneel  maar de keuze van groentes is van nu.

TERRINE MET GEGRILDE GROENTES

Nodig:

  • 350 gram verse kaas of volle dikke kwark
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • Handje verse kruiden als bieslook, peterselie, basilicum
  • Olijf- of zonnepitolie
  • 1 grote aubergine in dikke plakken in de lengte gesneden

gegrilde aubergine

  • 1 rode paprika in grote plakken

gegrilde paprika

  • 1 courgette, in lange repen gesneden

gegrilde courgette

  • 45 gram rucola of paardenbloemblad

raketblaadjes

  • 100 gram gedroogde tomaten uit olie, wel uitgelekt
  • 200 gram champignons

gegrilde champignons

  • 2 sjalotjes in ringetjes
  • Peper, zout, provinciaalse kruiden
  • Wat kerriepoeder
  • Eventueel : 1 glas gemarineerde artisjokkenharten, in plakjes gesneden
  • Eventueel: honing, hete olie, wat balsamico-azijn

Bekleed een (metalen) cakevorm met grote vellen folie, zodat je die helemaal gevuld van beide zijden uit kunt dicht vouwen.

Bereid de groente voor. En snij ze in de vorm, zoals hierboven omschreven. Strooi dan de groentes in met peper en zout, behalve de zongedroogde tomaten.

Bestrooi de aubergine extra met provinciaalse kruiden. En de courgette met een weinig kerrie. Bestrijk ze met wat olie. Stook een grill-pan erg warm en schroei de groentes aan beide zijde in feite alleen stevig aan. De champignons kun je eventueel daarvoor kort blancheren, maar dan goed afdrogen. De grill-strepen moeten duidelijk in de groentes donker afgetekend zijn.

Klop in een kom de kwark of verse kaas los. Op smaak met peper en zout  en natuurlijk de verse kruiden ( heel fijngehakt) en de teentjes knoflook. Een klein beetje honing en/of hete olie eventueel naar smaak.

Leg onder in de cakevorm eerst een laag gegrilde aubergines. Snij deze eventueel bij om de bodem helemaal op te vullen.

Dan een laag paprika. Dan een laag courgette. Bestrijk deze laag met een laag verse kaas/kwark.

Hierop een laag rucola of ander fris groen blad. Dan als je die wil gebruiken een laag artisjokschijfjes.

Dan tomaat met ringetjes sjalot. Dan de champignons. Dan de rest van de verse kaas / kwarkmengsel. Dan weer paprika. En als laatste weer de aubergine. Vul nu ook weer de laag helemaal op.

Druk de groentes goed aan. Vouw de folie strak dicht. Leg een plankje of stuk karton van de grootte van de bovenzijde op de folie. Verzwaar de terrine met een schaal met bonen o.i.d. ( soms gebruik ik er stevige kookboeken hiervoor). Zet de terrine zeker een nacht koel weg.

Pak de terrine de volgende dag voorzichtig uit en leg het op een schaal met wat slabladeren aan de rand van de terrine. Snij een deel van de terrine in dikke plakken. ( Gebruik een schoon scherp mes hiervoor).

Meestal rooster ik dan wat zonnepitten en pijnpitten en strooi die erover.

Serveren met een pompoenpuree, gepofte aardappel uit de oven met zure room of boter en zout. En eventueel een warme tomatensaus ( maar dan wel een die zeker 3 uur gesudderd heeft).

2014-12-17 18.24.33

FEESTELIJK VEGETARISCH ETEN : NEDERLANDS DIS

 

hulst

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>