HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KIP IN HET PANNETJE

KIP IN HET PANNETJE

Er was zelfs een tijd dat in één van de restaurants waar ik gekookt heb, dit gerecht echt op de kaart stond. En dus was dat toen voor mij een reden om er een ander gerecht van de maken. Wel op basis van kip,  maar verder eigenlijk totaal anders. Hoe de samenstelling er van was weet ik eigenlijk niet meer, maar het sloeg wel aan. Wel werden er de beste ingrediënten voor gebruikt. De kip was een biologische buitenkip met de echte stevige ouderwetse smaak van kip. 

Daarom nu op Nederlands Dis  het recept van de traditionele vorm van kip in het pannetje. Koop er  uiteraard echte kip voor.buitenkip

Nodig voor KIP IN HET PANNETJE:

  • 1 hele kip  of een kip in 8 stukken óf 8 kipkarbonades
  • 125 gram blokjes gerookte spek
  • 2 uien (in halve ringen)
  • 2 flinke wortels (in partjes)NEDDIS WINTERWORTEL
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
  • 40 gram boter en wat olijfolie
  • 1 stevig glas rode wijn
  • 1 glas zelf gemaakte  kippenbouillon
  • 2  teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 laurierblaadje
  • handje verse tijm (of eventueel wat gedroogde)tijm
  • zeezout  en zwarte peper uit je molen

Hoe het klaar te maken:

Neem de kip of de delen van de kip. Strooi royaal  peper, zout en de tijm over het vlees.

braadpan

Neem  een ouderwetse braadpan ( bij voorkeur van gietijzer) , doe de boter er in met een flinke scheut olijfolie. Bak hier de spekjes in uit en haal ze daarna met een schuimspaan eruit.

Bak nu in hetzelfde vet de kip of delen mooi bruin aan.  De kip uit de pan nemen. Nu eerst de uien, dan de knoflook, wortels en bleekselderij samen in ongeveer 7 minuten  mooi  aanbakken. Als de groentes goed aangekleurd zijn,  de wijn, tomatenpuree ( eventueel wat suiker en sambal),de kippenbouillon en de kruiderij toevoegen. Even goed roerend dit alles laten doorstoven.

Als laatste de kip en de spekblokjes weer toevoegen en op een zeer laag vuurtje zeker een uur maar liever wat langer laten doorstoven. Wel controleren of de kip gaar is ( vleesthermometer of de kleur van het vocht in het gewricht van de poten controleren – moet helder zijn en niet gekleurd zijn) .

Men kan ook de pan met deksel afgedekt in een oven met een temperatuur van ongeveer 140 ⁰C zeker 2 uur of langer laten garen.

Verdampt bij het stoven van de kip teveel vocht, voeg dan wat bouillon en wijn toe. Voor het serveren wat peper er over malen en misschien als vroeger wat fijngehakte peterselie.

kip in het pannetje

In oude kookboeken van rond 1900 vind men geen recepten voor `kip in het pannetje´, maar wel meerdere recepten om lekkere buiten opgegroeide kieken of poularde te braden. men nam er in ieder]geval de tijd voor.

vlaams kookboek 1 In het SPAARZAME KEUKENBOEK van CAUDERLIER uit 1907 staat een recept voor kip met groenten –  ´KIEKEN a la MENAGERE´

Voor eene groote hen wel gevoed, zet men op het vuur 3 liters water. Wanneer het kookt, legt men er de hen in met 2 roode wortels, 2 groote preien, eenen struik seilderij, eenen grofnagel en het noodige zout, men laat zieden op een zacht vuur.  Men voegt bij het kooksel broodkorstjes en de groenten, en men dient de hen op zooals zij is, of met eene ierde groenten, en men eiersaus, die men maakt van een weinig kooksel van de hen.
Dit gerecht is zeer gezond voor oude menschen. Ook kan men den kieken serveeren met kampernoelies.
gebakken champignons

´kampernoelies´

Natuurlijk staat er ook een recept voor WATERZOOI VAN KIEKENS.

Dan worden per persoon een half kieken in ruim water berei z, en laurier,  d met vijf wortels van peterselie, vijf Brusselsche beschuiten, twee dikke ajuinen ´t halven door gesneden, een kruidnagel, een weinig tijm en het noodig zout en peper. Laat alles drie uren koken op een zacht vuur, en steek door de teems om eene soort van dikke bouillon te bekomen.

uiteindelijk voegt men er nog een stevige klont boter bij.

Maar kippenbouillon maakt men natuurlijk zelf –

https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/kippenbouillon/

zoals het echt hoort.

heldere kippenbouillon

heldere kippenbouillon

HOLLANDSE TRADITIONELE GERECHTEN:  NEDERLANDS DIS

kippen bijj huis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>