HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KNOKKEPOT at men vroeger aan beide zijden van de Heelweg

Familiebanden werden niet door de grens tussen Nederland en Duisland doorsneden. In Dinxperlo doorsnijden juist de familiebanden de grens.

Zo bestond er vroeger een streekgerecht dat zowel in de Achterhoek als rond Bocholt gegeten werd. Jammer genoeg is het vrijwel helemaal aan de Achterhoekse kant verdwenen, maar in Bocholt maken ze er zelfs als iets typisch van daar nu reclame mee.

EEN STUK GESCHIEDENIS

Nog niet zo lang geleden hadden vele Saksische boerderijen een apart gelegen bakhuis. Om brand te voorkomen stond die een stuk van huis en stal af op het erf. Zeker een keer per week werd daar brood gebakken.

Vaak roggebrood en alleen op zon- en feestdagen een soort wittebrood. Was er in het buurtschap een kind geboren werd er door meerdere buren een groot rijk gevuld krentenbrood in gebakken. Dat brood werd dan net gebakken aan de verse pa en ma aangeboden. Natuurlijk aten alle buren ook van de kraamschudderswegge mee en werd het eten aangenamer gemaakt met wat glaasjes woezel. Voor meer informatie over dit brood: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/wegge-krenten-of-pille-streekgerecht/

Bij het bakken van het brood werd de restwarmte van de boordoven natuurlijk gebruikt. Bij het opstoken werd er normaal een gietijzeren pan al ingeschoten vol bot met stukken vlees en merg.

Vooral in de periode vlak na een thuisslacht had men na het uitbenen een royaal aanbod aan botten waar et het vlees af was gesneden.  Wat zout, peper en gedroogde boerenwormkruid moesten zorgen voor wat pit en stond er voldoende groente dan werd er ook ui, peen en wortel bijgevoegd.

Als het brood dan in de oven moest om gebakken te worden, werd de pan er meestal uitgehaald. Want zo groot was de oven nu ook weer niet. Niet alle brooddeeg werd gelijk gebruikt. Als het brood stond af te dampen na het bakken, schoof met de gietijzeren pan weer terug de oven in. Maar nu zonder de gietijzeren deksel, want met het deeg werd de pan afgedekt. Afhankelijk van de warmte in de oven duurde het zeker nog een half uur, maar dan was de deksel van brooddeeg mooi goudbruin.

En dan werd er gegeten. De pan midden op tafel en iedereen brak een stuk brooddeksel af en doopte die in de knokkepot totdat al het brood van de deksel en de inhoud van de pan opwas. En had nog iemand daarna honger was het gewone brood zover afgekoeld, dat er wel een homp af gesneden kon worden. Meer dan tevredenheid zat er zeker niet in.

KNOKKEPOT

Een stuk gerezen brooddeeg voldoende voor ongeveer een half brood:

Daarvoor is nodig:

  • 15 gram verse gist of ½ zakje droge gist
  • ½ royale kop lauwwarm water
  • ¼ kilo tarwebloem of half rogge/half tarwe bloem
  • 1 snuf zout
  • 1 kleine koffielepel suiker
  • Nog 1 ½ kop lauwwarm water
  • Wat losse bloem

Verkruimel de verse gist of voeg dat toe aan het kopje water of giet de droge gist in het water. Voeg er de suiker en wat bloem erbij en roer even door. Laat het een tijdje staan om echt te kunnen ontwikkelen.

Zeef de bloem in een deegkom en strooi de zout langs de rand. Giet het gistpapje in het midden en werk het door de bloem. Werk dan het lauwwarme water langzaam door het deeg. Wel juist zoveel dat er een niet echt plakkend of nat geheel ontstaat. Kneed nu steeds verder totdat er blaasjes in het deeg ontstaan en het deeg in zijn geheel los komt van de deegkom. Vaak werd het deeg daarna op het aanrecht nog een minuut of tien verder gekneed.

Terug in de deegkom dek je het deeg dan af met een keukendoek en zet het zeker een uur op een lauwwarme plek weg.

Zet gelijktijdig een soeppan op met een glas of meer water en zeker 1 a 2 kilo runderbotten met vlees, schenkel of zo. Voeg naar smaak

  • 1 ½ theelepel of zo zout
  • ½ glas appelazijn
  • 1 eetlepel gekneusde peperkorrels
  • Eventueel een paar kruidnagel
  • Selderie en peterselie
  • Wat lavas
  • En als je hebt ½ fijngesneden prei, 1 winterpeen in reepjes, 1 ui in ringen

Laat alles zeker 2 uur stoven. Zeef het vocht en haal het vlees van de botten. Doe dat alles in een ronde, vuurvaste pot (je kan desgewenst wat of alles van de groente erbij voegen, maar zonder de kruidnagel en peperkorrels) en dek die af met een lap van het brooddeeg. Maak in het midden van het deeg een schoorsteentje van deeg, zodat de pan niet helemaal afgesloten is.

De oven heb je al voor-gewarmd op zeker 200 garden, beter op 220 graden.Bak het deeg in 20 tot 30 minuten mooi bruin. Bestrijk aan het eind van de baktijd het deksel van boord-deeg met een kwast water en laat het nog kort in de oven, zodat er zich een lekkere knapperige korst vormt.

Midden op tafel op een plank serveren. Iedereen neemt wat van de deksel en schep zich in een kom wat knokkepot op. Je doopt het brood telkens in je kom met knokkepot. De mosterdpot en tafelzuur hoort natuurlijk op tafel te staan.

MOOIE TRADITIES – NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>