De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige NOORDZEEKUST vanaf Duinkerken omhoog.
Koksijde ligt precies tussen De Panne en Nieuwpoort aan de Vlaamse Noordzeekust. Pas aan het eind van de 18e eeuw is het gehucht rond een kerk met wat boerderijen er om heen gesticht. Deze oude kern ligt op redelijke afstand, zeker 2 kilometer van de kust. In de loop van de 19e en vooral 20ste eeuw is het naar het strand toe doorgegroeid, wat nu Koksijde-Bad heet en ongeveer 5.700 inwoners kent. Er wonen vrij veel kunstenaars in Koksijde, die regelmatig hun ateliers open stellen voor bezoekers. De resten van de vroegere Duinen-Abdij is het bezoeken van Koksijde op zich zelf al waard. In Koksijde kan men heerlijk eten, zeker met de plaatselijke zeevruchten. De traditionele recepten van vroeger heeft men in ere gehouden en worden vaak naar de huidige ideeën aangepast.
VISHUTSEPOT traditie uit KOKSIJDE
- 4 moten zeepaling of zeewolf
- 400 gram kabeljauwfilet
- 4 scholfilets
- 2 kilo mosselen
- ½ liter droge witte wijn
- 1 liter visbouillon
- 1 kilo rijpe tomaten
- 1 stronk bleekselderij
- 3 grote uien
- 2 teentje knoflook
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 200 gram roomboter
- Platte peterselie
- Peper en zout
Maak vooraf de groenten schoon. Snij de bleekselderij en uien in niet te kleine ringetjes, de tomaat in stevige stukken en de aardappels na het schillen in dikke plakken. Smoor dit alles met platgeslagen knoflook in ruim boter aan. Kruiden met peper en zout. De groente mogen licht kleuren ( duurt meer dan 10 minuten).
Neem een grote vuurvaste schaal en leg de aangesmoorde groente op de bodem. Giet er een halve fles droge witte wijn over en schuif de schaal in een oven van zeker ruim 200 ⁰C. Giet er wat visbouillon bij en laat alles even wat inkoken. Leg nu de schoongemaakte visfilets en moten en de gewassen en uitgezochte mosselen er bij. Weer even in de oven en na een minuut of vier giet men er weer wat van de visbouillon bij, zodat de vis net aan de onderzijde onder de bouillon staat. Dit kan men na een minuut of vijf weer herhalen. Laat de schaal in de oven tot alle vis gaar is en alle mosselen zijn opengegaan.
- Vaak worden winterwortel in brokjes gesneden bij de vishutsepot gevoegd. De mosselen worden vaak weggelaten, wat eigenlijk best jammer is.
Zet de schaal in het midden van de tafel en strooi er wat fijngehakte platte peterselie over. Zet er vers boerenbrood in stevige sneden en echte ( zoute) boter bij.
Of de luxe moderne versie van de vishutsepot
namelijk GRIETBOT op z’n Koksijdes
- 6 moten grietbot ( in plaats van grietbot kan men ook tarbot of tong gebruiken)
- 50 gram roomboter
- Stevige scheut zonnebloemolie
- 4 sjalotten ( fijn gesnipperd)
- het wit van 4 preien in fijne ringetjes
- 6 vleestomaten
- 2 teentjes knoflook , fijn gesneden
- 1 theelepel saffraan
- Peper en zout
- ½ flesdroge witte wijn
- Wat visbouillon
- flesje slagroom
- 1/5 liter hollandaise-saus
- Bosjes peterselie ( gehakt)
De griet of andere vis, kan ook als filet voor dit gerecht gebruikt worden. Gebruik de graten en de kop om er visbouillon mee te maken. Smoor de sjalotten en het wit van de prei in half olie half boter aan, maar kleur het niet. Bak nu de vismoten een minuut of vijf mee. Voeg dan de tomaten, de saffraan en de knoflook toe en smoor nog rustig door. Voeg er nu de witte wijn en een stevige scheut visbouillon erbij. Op smaak met peper en eventueel wat zeezout. Bedek alles met een beboterd vel bakpapier. En laat het gaar sudderen in een oven van 180 ⁰C. Men moet zeker op 20 minuten hiervoor rekenen, een en ander afhankelijk van de dikte van de moten. Leg dan de gare moten vis op een schotel en houd ze warm. Kook het visnat even verder in en bind het van het vuur af met hollandaise saus en room. Giet wat saus over de moten en serveer de rest apart.
- Een mooie combinatie is de grietbot te serveren op een bed van net aangebakken spinazie ( wel goedlaten uitlekken en spinazie grof gehakt op smaak maken met peper. Zout, wat daslook of knoflook en room.
Aardappels in diverse vormen smaken er heerlijk bij: aardappelkroketten, puree of kleine krieltjes uit de oven.
- Recept voor traditionele zure eiersaus of sauce hollandaise: https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/