Koolraap werd vroeger als groente veel meer gebruikt als tegenwoordig. Dat is jammer , want het is een goede, goedkope en best erg lekkere groente. Het is van nature zoet van smaak en kan van oktober tot maart geoogst worden. Trouwens in een moestuin is deze heb onder de grond groeiende knol is een makkelijk zelf te telen koolsoort.
Koolzaad is als knol op een koude plek bewaard wekenlang houdbaar. Aangesneden moet men het binnen 3-4 dagen opeten. Het bevat ijzer en veel vitamine C.
Voor gebruik moet men de koolraap schillen. Of men snijd het eerst in plakken en schilt deze dan.
Daarna kan men koolraap in reepjes of blokjes snijden. Men kookt koolraap met weinig water en zout in maximaal 15 minuten gaar. Dan even proeven en eventueel wat langer koken. Na stoven met wat boter smaakt erg lekker. Sommigen voegden daar vroeger nog een schepje suiker bij en traditioneel werd er nootmuskaat over geraspt. Het kookvocht werd vaak met aardappelmeel of maïzena gebonden en als sausje er door gedaan.
Kerrie, uien, spekjes en (pittige)kaas smaken er lekker bij, zowel samen als apart.
Maar koolraap werd ook vaak door stamppotten verwerkt. De kooktijd is dan net zo lang als de aardappels. Normaal gebruikt men dan net zoveel aardappels als koolraap.
In Friesland at men in oorlogstijd vaak koolraapstamppot met nagelkaas en gort: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/herfst-winter-groente-koolraap-stamppot/
Maar vandaag een ander recept voor koolraapstamppot.
KOOLRAAPSTAMPPOT met RAUWE ANDIJVIE
- ¾ kilo ( liefst iets kruimige) aardappel
- ¾ kilo koolraap ( dus niet te grote)
- 1 struik andijvie
- 1 ui
- handvol champignons
- wat boter of olie
- glas melk
- peper, zout, nootmuskaat of kruidenzout
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Schil de koolraap en snij er blokjes van. Kook ze samen met weinig water en zout ( of wat groentebouillon) in 20 – 25 gaar. Afgieten en vocht bewaren.
Smoor intussen de ui in ringen in weinig boter of olie gaar en licht gekleurd. Voeg er op z’n laatst wat in dunne plakjes gesneden paddenstoelen bij ( en eventueel een fijngehakt teentje knoflook) en royaal peper ( en eventueel naar smaak wat zout).
Was de andijvie en snij het in fijne reepjes.
Stamp de koolraap en aardappel tot een stamppot. Voeg er wat boter, melk en zo nodig wat kookvocht bij om een mooie smeuïg geheel te krijgen. Meng er de andijvie en ui met champignons door. Op smaak met peper en zout ( en eventueel wat sambal).
- Serveren met bruin geroosterde zonnebloempitjes en eventueel gebakken kaas.
GEBAKKEN KAAS
- Per persoon een stuk belegen kaas van ongeveer 50 gram
- Een beslag van per lepel bloem, een eetlepel water of koude groente bouillon en ½ theelepel mosterd naar smaak.
- Paneer meel
- Wat olie of boter om te bakken.
Snij eventuele kostjes van de kaas. Haal het stuk kaas door het beslag en zorg dat het overal bedekt is. Haal het dan door de paneermeel. Bak de gepaneerde plakken in 2 minuten op redelijk hoog vuur mooi goudbruin ( maar een keer keren).
In plaats van water kan men ook een half ei door het beslag mengen.
- Vleesliefhebbers voegen er uitgebakken spekjes bij en bijvoorbeeld wat sausijsjes.