HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MOOS BOERENKOOLSTAMPOT uit de ACHTERHOEK

Boerenkool

Moos of boerenkoolstamppot is een traditioneel gerecht gemaakt met gekroesde kool: boerenkool. Het gerecht wordt in Nederland, grote delen van Noord-Duitsland, Denemarken en Zweden gegeten. Dit gerecht heet in de Achterhoek en Twente moos, in Groningen mous en in Limburg boeremoos, maar zo wordt het in Friesland ook genoemd ( al spreken ze het anders uit).

Meestal nemen we tegenwoordig geen moeite om boerenkool zelf te snijden. Want de supermarkt maakt het ons tegenwoordig erg gemakkelijk, maar biedt vaak ook niet anders aan. Het is onze ervaring dat boerenkool veel lekkerder smaakt, als er de vorst overheen is gegaan. Er ontwikkelt zich zo meer smaak en meer suikers. Om die reden stoppen wij het liefst boerenkool ongesneden en als je dat niet kunt krijgen verse voorgesneden boerenkool van te voren vaak in de diepvries. De oogst begon vroeger dan ook vaak pas na de eerste nachtvorst, maar deze kool kan normaal de hele winter op het veld blijven staan.

Het werd door onze ouders gegeten met jus, vaak verse worst, een lik mosterd en blijkbaar onmisbare uitgebakken spekjes.  ‘Zure’ toevoegingen als zilveruitjes, Amsterdamse uien, augurken en komkommer in het (zoet-)zuur en natuurlijk een scheutje azijn passen er ook goed bij.

Ons familierecept van Moos:

boerenkoolstamppot moos

  • 1 ½ kilogram kruimige aardappels
  • 600 gram boerenkool ( wel een nachtje in de diepvries)
  • zout
  • 400 gram blokjes rookspek
  • 2 rookworsten ( welke soort dan ook)
  • 3 uien in ringen
  • 1 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 theelepel suiker
  • peper uit de molen
  • 150 gram plakjes ontbijtspek
  • azijn
  • grove mosterd

AardappelenKook de geschilde aardappels in stukjes met wat water en zout 15 minuten. Snij de boerenkool heel fijn.

Voeg de boerenkool toe en kook alles nog 10 minuten. Voeg dan de beide rookworsten erbij en laat alles nog vijf minuten verder sudderen.

Haal de worsten eruit en houdt apart warm. Giet de moos af, maar bewaar het vocht.

Tijdens het koken van de aardappels zijn de spekjes al uitgebakken. Wat van het bakvet is gebruikt om de uien en knoflook bruin te bakken. Op het laatst voegt u wat suiker bij de uien om deze te laten karameliseren.  Voeg de uien bij de aardappels met boerenkool en stamp alles goed door. Gebruik het kooknat om alles eventueel smeuiger te maken. Op smaak maken met peper en zout ( ook een likje sambal past er goed) . Als laatste worden de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan krokant gebakken.katenspek in reepjes

De moos gelijk serveren met plakjes gesneden worst, de uitgebakken spekjes en plakjes gebakken ontbijtspek. Naar smaak azijn en/of mosterd bijvoegen.

Vooral Amsterdamse uien vinden wij er lekker bij.zilverui

In veel gezinnen zeker op het platteland werden vroeger zeer regelmatig stampotten gegeten. Er zijn natuurlijk meer traditionele potdeurmekare uit het Oosten des land en de Achterhoek:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stimpstamp/

stamppot brandnetel

maar ook de voorjaarsschotel uit de Achterhoek: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/voorjaarsschotel-achterhoek/

waar men vaak ook nog “wilde”groente aan toevoegde als brandnetel en zevenblad.

 

LEKKERE TRADITIES : NEDERLANDS DIS

DSC03404

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>