HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WAT DOEN WE MET DE GEKOOKTE EIEREN want Pasen is ruim voorbij

DSC03446

Bij ons staat er altijd nog een schaal met gekleurde eieren dinsdag na Pasen ergens in een hoekje in de keuken. En meestal staan er aan de eind van die week er nog een paar te wachten.

Er is in onze keuken in de loop der jaren een traditie ontstaan van gerechten waarin deze eieren genuttigd gaan worden. Want goed eten weggooien, dat doen we eigenlijk nooit.

GEVULDE EIEREN

Gevulde eieren zijn een voor de hand liggende oplossing om paaseieren te verwerken.

Men pelt de gekookt eieren. Snijdt ze in de lengte doormidden en vist de dooiers eruit.

In de simpelste vorm wrijft men die fijn en vermengd met de halve hoeveelheid tot net zo veel zachte roomboter. Op smaak maken met peper en zout en eventueel heel weinig mosterd. Dit mengsel lepelt of spuit met in de harde halve eiwitdelen. Een blaadje peterselie erbij en klaar is het gevulde ei.gevulde eieren

  • Uiteraard kan men naar smaak wat tomatenketchup door het mengsel roeren of kerriepoeder, of kleine stukjes tomaat of diverse kruiden en nog veel meer, zodat er eindeloos veel variaties te bedenken zijn.
  • Door wat zeer fijn geraspte oude boeren kaas of Parmezaanse kaas door de eidooier met zachte boter te mengen, verandert de smaak van de gevulde eieren enorm. Dan gebruik ik geen mosterd, soms wel een druppel honing en het olie (tabasco).
  • Nog meer culinair worden de eieren als je per eidooier een ansjovis-visjes fijn maakt en met de boter er door mengt. Kappertjes passen hier als smaak uitstekend bij.
  • Natuurlijk kan men ook snippers gerookte zalm er door mengen. Wat honing en dille smaakt hier bij.
  • En wil je echt bijzondere gevulde eieren, werk ze dan af met echte kaviaar ( en drink er wodka bij).
  • kaviaar op ei

Schotse gehaktballen is een van die traditionele gerechten waarin onze paaseieren een zinvolle rol gaan spelen. In Brabant & Belgische Limburg noemt men dit gerecht ( zeker ook in de Paastijd) vogelnestjes. Het recept vindt men op Nederlands Dis bij de Paastijdrecepten: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/paastijd-vogelnestjes/

vogelnestje

 

Een van de eerst gebruikte methode bij ons thuis om gekookte paaseieren te benutten is het maken van een eiersalade.

EIERSLA

Nodig:

  • 4 gekookte eieren
  • Wat mayonaise
  • Peper en zout
  • Wat mosterd
  • Fijngehakt kruid als peterselie, selderie, bieslook, daslook

Bereiding is weer simpel. Men pelt de eieren. Maak de hardgekookte eieren klein. En vermeng dit met de mayonaise en naar smaak met de andere ingrediënten.eiersla

  • Maar ook eiersalade kan men vervolmaken door deze op smaak te maken met wat provinciaalse kruiden en plakjes olijf. Door er garnalen door te mengen met wat cayennepeper. Ook uit alle versies van het gevulde ei kan men gebruiken om een eigen eierensalade te bereiden.

Feestelijk wordt de soep als men er fijngemaakte gekookte ei overstrooit. Maak dan wel het hardgekookte eiwit apart van het geel fijn en gebruik het naast elkaar of mooi gemengd. Vooral soepen die in deze tijd van het jaar van verse groene gewassen worden gemaakt zijn hier erg geschikt voor. Wat te denken van soep van postelein, spinazie maar ook van zevenblad, brandnetel of zuring.

Of misschien apostelsoep: https://www.nederlands-dis.nl/soep/paastijd-soep-van-vasten-naar-feest-soep/

kruidensoep

 

Maar echte mimosasoep is traditioneel groene soep met gekookt ei: https://www.nederlands-dis.nl/soep/mimosasoep/

mimosasoep

 

In de Indonesische keuken maakt men ook sambal goreng van hard gekookte eieren.

SAMBAL GORENG TELOR ( van eieren)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 salam blaadjes
  • Wat laos ( of eventueel gember)
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel sambal ( Spaanse peper)
  • Zout
  • Suiker
  • Wat olie
  • Kopje kokosmelk

En wat gekookte eieren.

Wrijf fijngesneden ui, knoflook, trassi, sambal in een vijzel fijn. Fruit dit aan in olie. Voeg dan de salam en laos toe. Even later de kokosmelk erbij. Door roeren en doorkoken en giet dit over de eieren. Op smaak met zout en suiker. Laat de eieren liefst 24 uur doortrekken.

sambal goreng ei

Andere Indonesische achtergronden en recepten: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/indische-rijsttafel-verdere-gerechten-sambal-goreng/sambalgoreng boontjes

 

Maar de favoriet van ons gezin is toch de Surinaamse vegetarische curry van gekookte eieren en aardappel.

ALOE ENDA

Nodig:

  • 4 hardgekookte eieren
  • ½ kilo aardappels ( vastkokend)
  • Wat royale hoeveelheid ghee ( geklaarde boter) of olie
  • 1 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • Peper uit de molen
  • 1 eetlepel garam massala
  • Zout en 1 glas water of 1 glas bouillon
  • Handvol fijngehakt blad van koriander, selderij of peterselie

Bak in een wok de eieren in de ghee of olie mooi bruin. Vis ze uit de olie.

Intussen schilt men de aardappels en snij ze in reepjes. Na de eieren bakt men de reepjes aardappel bruin en vist ze ook uit de olie.

Intussen heeft men de ui en knoflook schoongemaakt en fijn gesneden en wrijft die samen met de stukjes tomaat erg fijn.

Na de aardappels bak met deze prut mooi aan. Na vijf minuten voegt met de massala toe en bakt die ook 5 minuten samen verder. Dan voegt men de bouillon of water met zout toe en de eieren en reepjes aardappel en smoort alles op een laag vuur nog 20  minuten door. Dan royaal peper er over en het fijngehakte blad van het kruid erbij. Heerlijk met gekookte rijst en komkommersalade.

aloe endo

Andere Surinaamse recepten: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/invloeden-van-elders-surinaamse-keuken-1/

&   https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/invloeden-van-elders-surinaamse-keuken-2/surinaamse keuken

 

GEEN KLIEKJES MAAR LEKKER ETEN : NEDERLANDS DIS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>