HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NIEUWSJAARSMAALTIJD    ZUURKOOL MET VEEL EXTRA’S

boerenkoolstamppot moos

Traditioneel werd er op nieuwjaarsdag goed gegeten. Vaak werd en wordt er in het Oosten van ons land Moos of boerenkoolstamppot gegeten. Zelfs in meerdere restaurants wordt op 1 januari boerenkoolstamppot geserveerd.

Maar ik ken ook families die de traditie kennen om op de eerste dag van het jaar zuurkool te eten. Dan niet als zuurkoolstamppot, maar gestoofde zuurkool met apart gekookte aardappelen en veel vlees. En om te laten zien dat het een goed jaar zou gaan worden of uit het idee dat het een slecht jaar zou worden als je de eerste dag niet liet zien dat er veel vlees op je eettafel kan staan, pakte men royaal uit.

En dan vooral met veel soorten vlees die daarbij geserveerd werden: uiteraard spekjes uitgebakken, worst, gestoofd vlees in veel bier of wijn, pekelvlees en wat er nog meer in de pekelkuip of aan de wieme te vinden was.

In mijn jeugd werd bij ons altijd zuurkool gegeten. Juist zuurkool omdat dat ook uit de voorraad eetwaren komt. Zo kon je laten zien dat je goed geboerd had, want de kelders en voorraadrekken waren nog vol. Nu was dat in de jaren vijftig na de tweede wereld oorlog eigenlijk niet meer nodig, want hoewel het een sobere en schrale tijd was, had vrijwel iedereen toen voldoende te eten. Maar zo’n gebruik stamt gewoonlijk nog van lang daarvoor. En de oorlogstijd dreunde nog lang door. 

ZUURKOOLSCHOTEL

zuurkool

Nodig:

  • ¾ kilo zuurkool
  • 1 glas witte wijn
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 4 plakken gekookte ham ( in reepjes gesneden)
  • Zout & peper uit de molen
  • Wat vet of boter
  • 1 laurierblad
  • 2 jeneverbessen
  • Wat tijm
  • Wat honing of appelstroop

Snij de ui fijn, smoor deze aan in de boter. Voeg dan de appel ( geschild, geboord en in schijven) toe en bak die licht bruin. Voeg dan de knoflook in stukjes de ham in reepjes toe. Nog vijf minuten laten sudderen. Voeg dan de zuurkool ( uit elkaar geplukt ) de kruiden en wat honing of stroop toe.

Giet de wijn erbij en sudder alles op een laag pitje tot de zuurkool aan gegaard , maar niet slap is geworden. Op smaak met peper en zout ( haal nu eventueel de jeneverbessen en laurierblad eruit).

zuurkool met appel

  • Vroeger werd zuurkool gewassen, omdat men de zure smaak niet lekker vond. Doe dat vooral niet want het zure gaat weg met koken en is verder uiterst gezond. Maar kook zuurkool vooral niet te lang.
  • Wil je zuurkool zelf maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk, kijk op: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuurkool-zelf-maken/

zuurkoolpot

zuurkool met verse worst gestoofd

Deze zuurkool kan je natuurlijk eten met gekookte en nagestoomde aardappels. Maar met zelf gemaakte aardappelpuree smaakt het ook lekker. Kijk voor recept op: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-puree/  & https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-puree-ii/

aardappelpuree 1

Als vlees garnituur heb je vele mogelijkheden: een gesmoorde lap gekookte ham ( met wat mosterd besmeerd), uitgebakken speklappen, Weense worstjes of andere knakworsten, verse worst ( grof of fijn) en wat dacht je van Casselerrib ( gestoofd , gepekeld varkensvlees ) , om maar wat te noemen.

zuurkoolschotel

En ook uitgebakken spekjes smaken er ook lekker bij.

VEGETARISCHE VARIATIE:

Voor de vegetarische variatie laat je uiteraard de ham in de zuurkool weg. Men kan stukjes gerookte kaas of gemoorde champignons daarvoor in plaats gebruiken. Gebakken uienringen in een bierbeslagje smaken er heerlijk bij. Een bakje geroosterde zonnepitten en wat zongedroogde tomaten in reepjes.

MAAK VAN 2023 EEN MOOI JAAR  : NATUURLIJK OOK MET NEDERLANDS DIS

proost

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>