HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NOG een grote vogel voor op tafel: de KAPOEN

Met Sinterklaas zingen we Sinterklaas Kapoentje , maar Sinterklaas opeten…….

KAPOEN : Niet alleen als Sinterklaasliedje maar gewoon op tafel

kapoen-vroeger

Kapoen is een vetgemeste gecastreerde haan. In Frankrijk & Italië worden ze nog steeds veel gefokt en met kerst of rond oud en nieuw gegeten. Een Poularde  is een grote kip, die net als een kapoen speciaal gemest is. En kan zeker 2 ½ tot 3 kilo wegen.poularde-de-bresse

Braadtijd 2 tot 2 ½ uur afhankelijk van de grootte. Eerst in een braadpan of op 200 °C in een oven snel dicht schroeien , later de temperatuur in de oven verlagen tot 175 tot 150 °C. Hoe lager de temperatuur hun langer de braadtijd, maar ook hoe sappiger het resultaat. Het beest moet men wel continu bedruipen. Vul je de kapoen of poularde dan is de braadtijd nog langer (reken zeker + 30 minuten).

Een kapoen of poularde levert een mooie maaltijd voor 8 personen.

Vulling van kapoen of poularde bestaat traditioneel meestal  uit runder- of kalfsgehakt, op smaak gemaakt met ei, peper en zout en diverse kruiden.  Daarnaast vaak Madeira en plakjes zwarte truffel. De vulling brengt men aan onder de huid van de kip en in de buikholte. De buikholte en losgemaakte borstvel wel goed vaststeken of naaien.

Soms wordt alleen plakjes truffel met wat boter onder het borstvel geschoven. Reken voor een grote kip of kapoen zeker op 150 gram boter.

Kijk op

GEBRADEN MECHELSE KOEKOEK Een zeer oud vlees-kippenras

De Mechelse koekoek is een kippenras dat mooie grote vleeskippen oplevert en in Vlaanderen is er al lang een traditie om daar smakelijke gerechten mee te bereiden.gebraden mechelse koekoek

FEEST : NEDERLANDS DIS

kerst tafel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>