HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RAMMANAS /RETTICH een zeer oude groente

rammenas

Rammenas is een heel oud cultuurgewas. De Egyptenaren verbouwden het al en het is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee. In Nederland wordt het eigenlijk niet veel geteeld en gegeten, dit ik tegenstelling tot ons buurland Duitsland waar het onder de naam Rettich erg populair is. Er zijn verschillende rassen waarvan de wortelknol soms ook een andere kleur ( zwarte schil, blauwe , bruine en zelfs een gele met een subtiele citroensmaak) heeft, maar de witte versie wordt het meest aangeboden.

Het is familie van de radijs soorten radijsjesmaar daar ontwikkeld zich het knolletje zich net onder de grond als verdikte stengel.

Daikon is de naam van witte rammenas afkomstig uit Oostelijk Azië. Via de Japanse keuken en het macrobiotiek hier bekend geworden. Het wordt in de Aziatische keuken gebruikt in zoetzure bereiding en in soepen en wokgerechten. Ook worden gerechten zowel rauw als gestoomd in daikon-plakken verpakt en bereid.

Daikon

Daikon

 

GEBRUIK

Rammenas is vanaf de zomer tot ongeveer februari te koop.

Rammenas wordt altijd voor gebruik geschild. Rammenas is lekker om rauw in plakjes gesneden met andere groentes met een dipsaus te eten. Ook lekker op een boterham met bijvoorbeeld kaas en natuurlijk fijngesneden door een gemengde salade. Ook rauw geraspt met een dressing is rammenas erg lekker.

geraspte rammenas

Rammenas kan gestoofd, maar ook gebakken worden. Samen met andere groentes als wortel, ui en pompoen of kool geschikt in een groentestoofpot. Gestoofd in boter met fijngesneden ui is het lekker in blokjes  met op het laatst met wat (zure)room overgoten. Ook gestoofd in olijfolie met knoflook en tijm smaakt het heerlijk.

GROENTESTOOFPOT IN ABDIJBIER

  • 1 kilo gemengde groentes als rammenas, pompoen, prei, selderie, kool of spruitjes, winterwortel
  • 2 rode of gele uien
  • 2 aardappels
  • 1 flesje bier ( bij voorkeur abdijbier als dat van Zuddert).
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • scheut olijfolie
  • 1/3 liter groentebouillon
  • peper en zout

Snipper de ui, bak die aan in wat olijfolie. Maak intussen de groente schoon en schil ze naar de soort. Snij daarna de groente in blokjes. Voeg dit bij de ui en bak alles lichtjes aan. Voeg dan de aardappels in blikjes toe en overgiet alles met het flesje bier. zundert_glasVoeg de bouillon en de kruiden toe en laat alles op een laag vuur zeker 30 minuten doorstoven. Op smaak met peper en zout.

groentestoofpot met abdijbier

Heerlijk bij vers volkoren brood of een bakje gekookt graan ( zilvervlies rijst, gerst of misschien wel boekweit-grutten).

gestoomde rijst

Recept groentebouillon: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

 

ZOMERGROENTES : NEDERLANDS DIS

zomergroente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>