Aardappel werden vroeger vaker verwerkt tot een soort koeken die men in reuzel of koolzaadolie bakte. Riftkoekjes werden in de Veluwe plaatselijk gemaakt. Vaak gecombineerd met Lams- of Pannegies dat in de broodoven was gegaard.
Andere wafels met aardappels: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/aardappelen-wafels-en-wafels/
Maar ook in een simpelere versie als de Jiddische Lafkes : https://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/jiddische-traditie-gerechten-voor-het-feest-van-lichtjes-lafkes-soefganiot/
Of de Rijnlandse appelkoeken ( Reibekuchen): https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerstmis-het-kerstgevoel/
RIFTKOEKEN lijken in feite het meest op de Rijnlandse Reibekuchen of de oude Jiddische Lafkes. Ze stammen zeker af van een veel oudere traditie, maar wat daarvoor vroeger werd gebruikt is niet duidelijk. Want pas vanaf de Franse tijd wordt in Europa aardappels gegeten.
RIFTKOEKEN
- ½ kilo liefst iets bloemige aardappel
- Wat bloem of (boekweit-)meel
- 1 ei
- Zout en peper
- Eventueel wat nootmuskaat
- Reuzel, olie of boter om in te bakken
Schil de aardappels. Rasp ze grof. Laat ze even staan en giet het vocht eraf. Bij ons thuis deed men ze in een theedoek en kneep alles goed uit. Meng wat bloem en het ei en peper en zout door de aardappelprut. Eventueel wat nootmuskaat erdoor.
Verhit de olie, reuzel en boter in een grote platte koekenpan, maar stook het niet erg warm. Doe er een hoopje van in het warme vet. Druk de hoopjes met de achterkant van de lepel zo plat mogelijk en bak de ene kant mooi bruin en krokant. Draai ze dan om ( de bovenkant is dan meestal nog erg nat) en bak de andere kant gaar. Uit de olie vissen en op koekenpapier laten uitdruipen.
Eet ze warm bij een stoofgerecht als Pannegies of met zelfgemaakte appelmoes.
Recept voor de lamsversie van Pannegies : https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/gelders-lamsvlees/
STREEKGERECHTEN UIT GELDERLAND : NEDERLANDS DIS