Rodekool is een traditioneel ingrediënt voor menige stamppot en wordt daarnaast vaak gestoofd als groente. Het is een van de oudste koolsoorten. Er bestaan zowel zomer- als winter-soorten van deze kool.Het kan zowel rauw in salades of gekookt in groentegerechten worden gebruikt. Rode kool is als hele kool op een koele plek lang houdbaar.
Mogelijkheden met rode kool:
Roerbakken met gember en tutti frutti
Gestoofd met ui, stukjes ananas en rozijnen
Rauw raspen, in een salade met sinaasappel en nootjes
Gestoofd met gebakken plakken appel
In rauwkost
In rodekoolstamppot met spekjes en/of verse worst, haas of stokvis
Gekookt in combinatie met tamme kastanjes, ui en wat sambal
Nu volgt het recept van mijn grootmoeder, dus nu al 100 jaar oud.
RODE KOOL MET APPELTJES
- 1 rode kool
- 6 kruidnagels, 1 laurierblad
- zout, peper uit de molen
- 2 jeneverbessen
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel (appel-)stroop
- 2 eetlepels (appel-)azijn
- 2 zachtzure appels
- 1 klontje boter
- 1 theelepel suiker
BEREIDING
Verwijder de buitenste vaak lelijke bladeren van de kool. Hak de rode kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Schaaf of snijd de kool in dunne sliertjes. Doe de rode kool in de pan met een glas water, 2 theelepels zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn. Breng aan de kook. Laat het met de deksel op de pan ruim 1 uur heel zachtjes koken. Schep af en toe om.
Schil intussen de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels klein.
Schep de appelstukjes door de rode kool. Met de deksel schuin op de pan de kool nog ongeveer een half uur gaar koken en het teveel aan water laten verdampen. Af en toe omscheppen.
Schep de boter door de rode kool en laat nog 5 minuten stoven.
Verwijder de kruidnagels, jeneverbessen en het laurierblaadje.
Op smaak maken met peper, zout en eventueel azijn en-of suiker.
Dit werd vaak gegeten met gekookte aardappels.
En velen vinden het lekker met gebakken grove verse worst.
Verse worst bereiden is eigenlijk vrij gemakkelijk. Men kan op een zacht vuurtje de worst in wat olie of vet rustig gaar bakken en pas als de worst helemaal is door gegaard snel de worst bruin bakken. Voor de jus voegt men er dan wat water of veel lekkerder wat oude thee bij. De jus wel op smaak maken met peper & zout en eventueel wat kruiden. Een andere methode is de verse worst eerst 15 minuten in water tegen de kook aan leggen. De worst er uit halen, helemaal laten afkoelen en droog deppen en dan de worst op een wat hoger vuur mooi bruinbakken. Het week-water van de worst kan men eventueel gebruiken om bijvoorbeeld de aardappels in te koken.
Een heel ander traditioneel gerecht met rode kool:
https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/stokvis-met-rode-kool-mosterd/
TRADITIONELE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS