HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : AARDAPPELWAFELS maken van restjes een feest

Na een maaltijd voor meer personen, zeker op feestdagen als met kerstmis, houdt je vaak van alles over. Een restje groente, een bakje gemengde sla, lekkere vruchtensaus, stukjes vlees op het bot of het karkas. Dan is het slim iets vullends te maken waar je dat alles bij kunt opeten. Aardappelwafels zijn daar erg geschikt voor. We maken daarom wel vaker heerlijke hartige aardappelwafels.wafelijzer-1

Naast verse aardappel kan men er ook nog resten van aardappel in verwerken of het nu puree of gekookte of zelfs gebakken aardappelen zijn.

HARTIGE AARDAPPELWAFELS

  • 250 gram tarwebloem ( zeven boven de beslagkom)
  • 1 zakje droge gist
  • snufje zout en theelepel suiker
  • ¼ liter lauwe melk of karnemelk
  • 700 gram geschilde eigenheimers ( of andere kruimige aardappels)
  • 3 eieren
  • 50 gram fijngesneden prei
  • 1 eetlepel fijngesneden selderie
  • peper, nootmuskaat
  • wat boter of raapolie

Bloem en gist vermengen. Tot een glad beslag kloppen met de lauwe melk, zout en suiker. Toegedekt met een theedoek half uurtje laten staan op een warme plek.  Aardappels fijn raspen (eventueel in de keukenmachine). In een zeef doen, uitdrukken en verder laten uitlekken boven een kom. Het nat wegdoen, maar de geraspte  aardappelprut bewaren.

In de kom het gistbeslag glad kloppen met de eieren. Mengen met geraspte eigenheimers, prei, peper, nootmuskaat. Eventueel nog wat zout naar smaak toevoegen. Toedekken met een theedoek en 15 minuten op een lauwe plek laten staan rijzen.

  • Gebruikt men al bereide aardappels in dit gerecht die helemaal fijn maken en maximaal de helft van de rauwe aardappels vervangen door die fijn gemaakte mengsel.

Het ijzer verwarmen. Inkwasten met gesmolten boter of raapolie. Het beslag royaal tot aan de rand van het ijzer; al omdraaiend bakken tot de wafels mooi bruin en gaar zijn.aardappelwafels

Erbij: alles wat over is van de vorige dag, vlees naar wens warm of koud erbij geven. Of anders met wat aangemaakte veldsla of bindsla met augurkjes; dipsaus van zure room met grove mosterd.

  • Naast selderie of zelfs in plaats van selderie en/of prei kunnen ook andere groene kruiden zeer fijngehakt aan het wafelbeslag toegevoegd worden.

wafels-bij-een-maaltijd

SIMPELE & EERLIJKE GERECHTEN – NEDERLANDS DIS

Dit gerecht heb ik al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>