Met chips kun je ook heerlijk schnitzels paneren, lekker knapperig en stevig gekruid.
Voor vier, met paprikachips gepaneerde schnitzels heb je nodig:
- vier varkensfiletlapjes, samen ongeveer 400 gram
- een familiezak paprikachips, 250 gram
- drie à vier eieren
- boter en olie om in te bakken
Ten eerste: hoe maak je thuis zelf een lekkere schnitzel? Door effe flink op een varkensfiletlapje te meppen! Bij de goedkope supermarktslager kun je heel voordelige mooie lapjes varkensfilet kopen. Ze zijn mooi ovaal van vorm, en het vlees is compact. De lapjes zijn alleen een beetje dik.
Leg een varkensfiletlapje op een redelijk grote snijplank en tik er niet al te hard op, bijvoorbeeld met een speciale vleeshamer, of met een deegroller.Je moet het vlees niet tot moes slaan, maar na enig gericht hameren zul je merken dat het vlees dunner en, als het goed is, ook malser wordt. Zo, dit zijn de rauwe schnitzels.
Nu maak je het paneermeel. Het goede nieuws is: ook hier mag je weer lekker stampen! Doe de chips in een hoge mengbeker en bewerk ze met een stevige stamper. Of doe ze in een blender, of zet er de mixstaaf op. Het hoeft geen poeder te worden. Kruimeltjes geven een beter eindresultaat.
Het vlees hoeft niet gekruid te worden met zout of peper. Alle smaak zit in de paprikachips, daar hoeft niets bij. De keus voor paprikachips heeft twee redenen: het smaakt exotischer en pittiger dan gewone chips, en de paprika geeft de paneerlaag een mooie rode kleur.
Doe de chipskruimels in een diep bord. Breek de eieren in een ander diep bord, en kluts ze met een klein scheutje water tot een egale massa. Verhit een mengsel van boter en olie in een grote koekenpan. Zet het vuur niet al te hoog. Het vlees moet bakken, maar mag niet verbranden.
Als het vet heet is, neem je de eerste schnitzel en wentelt hem door het geklutste ei. Dit is de lijm voor de chipspaneer. Leg beide kanten vervolgens in de kruimels en druk enigszins aan. Schud het teveel eraf. Wentel de schnitzel nogmaals door het ei, en haal ‘m nog een keer door de kruimels. Leg het vlees meteen in het hete vet, en begin met schnitzel nummer twee. Enzovoort.
Je kunt de schnitzel het beste meteen na het paneren in de pan leggen. Dan breekt de korst nergens af. Keer het vlees na een aantal minuten om en bak ook de andere kant. Al met al moet elke schnitzel vijf tot tien minuten bakken. Dan is de korst stevig en knapperig, en het vlees heerlijk mals en gaar.
WEER EEN SMAKELIJK en GOEDKOOP BORD VOL LEKKER ETEN NEDERLANDS DIS
Dit recept hebben we eerder al op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.