
Pepernotenstamppot krijg je soms als antwoord op de vraag, wat men op Sinterklaas-avond gaat eten. Nu vieren de meeste mensen tegenwoordig sinterklaasavond niet op 5 december, maar op het weekend. Dus voorvelen zal het morgenavond wel pakjesavond zijn.
Toch hebben we hierbij ook vastgeroeste gewoontes. Zo ook met wat men op pakjesavond gaat eten.
Er zijn twee gerechten die er wel uitspringen op die avond.
ERWTENSOEP
Het eerste is zeker erwtensoep met of zonder worst, met of zonder roggebrood met of zonder kaas of (katen-)spek.
Wil je dat eten, kijk dan even op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/erwtensoep/
Voor de roggebrood op: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/roggebrood/
BOERENKOOLSTAMPPOT of MOOS
Daarnaast wordt boerenkoolstamppot veel gegeten. Het recept van Nederlands Dis is te lezen op: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/moos-boerenkoolstampot/
In de Oudhollandse traditie worden dan nog wortelstamppot ( dus voor hutspot kijk men op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/groente-in-de-herfst-winter-winterwortelen-dus-hutspot/).
en stoofperen met rollade genoemd. Voor stoofperen vindt men een recept op: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/stoofperen/.
Ook frites, pannenkoeken en wraps worden nog genoemd.
Er zijn mensen die pakjesavond zelfs gaan gourmetten of zich verwennen met (hollandsche) kaasfondue.
Nu lijkt Nederlands Dis een lekkere kaasfondue wel een goed idee. Een redelijke aanvulling op kruidnoten, chocolade en banketstaaf.
HOLLANDSE KAASFONDUE
Nodig:
- 55 gram boter
- 55 gram bloem
- 1/2 liter bouillon
- glas melk
- 1/3 kilo ( licht) belegen boerenkaas
- 2 eidooiers
- zout & peper
- en kruiden als: peterselie, kervel, bieslook, selderie en een fijngehakt sjalotje
Smelt de boter. Bak hierin het sjalotje glazig. Voeg dan gemalen peper en de bloem toe. Even doorstoven. Dan de bouillon en de melk erbij. Goed blijven roeren en 5 minuten laten doorsudderen. Voeg dan de kaas liefst geraspt erbij. Goed roeren totdat alles gesmolten is en er een soort taaie saus is ontstaan. Klop dan de dooiers los met wat melk en voeg die dan nog steeds roerend bij de saus. Nu kunnen de kruiden ( zeer fijngehakt) naar smaak erbij. Proeven en eventueel nog wat peper ( en waarschijnlijk geen zout meer) toevoegen. Houdt de kaasdoop warm, maar laat het niet meer koken.
- Een glaasje oude jenever past er goed door. Dit geeft echt een ouderwetse smaak.
- Er zijn mensen die altijd alleen brood gebruiken om in een kaasfondue te dopen, maar wat schijfjes gekookte aardappel, een appel in schijfjes, wat geblancheerde champignons, wat kerstomaatjes, reepjes paprika en partjes peer zijn zeker zo lekker.