HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPINAZIE-AARDAPPEL-MATZE-TAART    TRADITIONEEL JIDDISCHE KEUKEN

grove spinazie

Dit is een hartige groentetaart, een ovenschotel en een traditioneel Joods gerecht, dat vooral  tijdens Pesach op tafel kwam. Dat is dan ook de tijd dat spinazie royaal voor handen is, maar ook in de zomer en herfst is er een royaal aanbod aan spinazie. Daarom werd deze taart vaak gemaakt en was er geen spinazie met snijbiet of zuring smaakt dit recept ook erg lekker.

SPINAZIE-AARDAPPEL-MATZE-TAART

Ingrediënten:

  • 8 middelgrote aardappels
  • 550 gram (traditioneel kleingesneden) spinazie
  • 7 matze
  • 5 sjalotjes (fijngesneden)
  • 425 gram ricottakaas
  • 150 gram mozzarellakaas (verkruimeld)
  • 1 citroen (uitgeperst)
  • zout en peper uit de molen
  • zonnebloemolie

Bak de geschilde aardappels in plakjes aan in de olie tot ze mooi aangebakken zijn. Op smaak met zout en peper. Was de spinazie grondig. Snij het naar behoefte klein en laat het goed uitlekken. ( laat als je diepvriesspinazie gebruikt, deze vooraf ontdooien en goed uitlekken).

Meng in een kom de sjalotjes samen met de spinazie, de ricottakaas, het citroensap en wat zout en peper.

Laat de matze heel even weken in water totdat ze zachter zijn. Niet te veel water, de matze moet alleen vochtig worden geen pap.

Vet een ovenschaal licht in met zonnebloemolie. Bedek de bodem met een laag uitgelekte matze. Daarop leg je een laagje spinazie met kaas. Daar weer bovenop een laag aardappelschijfjes en vervolgens weer een laag uitgelekte matze. Strooi daar wat verkruimelde mozzarellakaas over. Dan weer een laagje spinaziekaas, aardappelschijfjes totdat alles op gebruikt is. Zorg ervoor dat de laatste laag weer matze is.

Doe de schotel in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 ⁰C. Ongeveer 25 minuten is genoeg om de schotel te bakken en de bovenlaag mooi aan te kleuren.matzes taart

 

* Men kan ook het blad van rode bietjes of snijbiet in dit gerecht in plaats van spinaziegebruiken. Trouwens met zevenblad, zuring en/of dovenetel smaakt de taart ook lekker.zevenblad

pesach

 

JOODSE INVLOEDEN IN DE NEDERLANDSE EET-TRADITIE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>