
De stoemp is een populair Vlaams gerecht. Het is landelijk en eenvoudig. Lijkt op de Nederlandse variant stamppot of potdeurmekare zoals het in de Achterhoek wordt genoemd. Het bestaat in principe uit aardappelpuree met een of meer met de aardappels meegekookte of vermengde groentes.
Zo heeft men het over wortelstoemp, spinaziestoemp. Uien, prei, erwten, bonen, kool wordt er door gemengd, vaak op smaak gemaakt met tijm en laurier. Gewoonlijk wordt daarbij traditioneel vlees gegeten als Vlaamse stoofkarbonades, gehaktballen, braadworst, bloedworst of gegrilde spek en/of gebakken eieren.
Nu 2 variaties van stoemp met spruitjes en een van preistoemp. Preistoemp is erg lekker bij moten zeevis met een blanke boter als jus.
SPRUITJESSTOEMP
Eenvoudig –
- ½ kilo spruiten
- ¼ kilo aardappels
- Beker room
- 100 gram boter of reuzel
- Peper en zout
Maak de spruiten schoon, kook ze in licht gezouten water gaar. Kook de aardappels in de schil in ook gezouten water gaar. Giet ze af, even laten afkoelen ,pellen. Draai ze samen met de spruiten door een draaizeef. Voeg er boter of reuzel en room bij. Maak op smaak met peper (en misschien nog wat zout)
Lekkerder
- ½ kilo spruiten
- 2 eetlepel reuzel of olie
- 1 ui
- 50 gram roomboter
- Peper, zeezout en nootmuskaat
- ½ kilo aardappels
- 1 glas melk
- 1/2 liter water of groentebouillon
Kook de spruiten, na schoongemaakt te zijn, in licht gezouten water beetgaar. Maak de ui schoon en snij in dunne schijfjes. Bak die in reuzel of olie mooi aan – niet te veel kleuren. Wat peper en zout naar smaak er over. Voeg er de geschilde aardappel in stukjes bij en de afgegoten spruitjes. Met de bouillon of water erbij koken tot de aardappels echt gaar zijn. Pureer dan alles door een draaizeef. Met boter en melk maakt men de stoemp wat smeuïger. Nootmuskaat naar smaak toevoegen.
STOEMP VAN BIJ US OF TE WEL PREISTOEMP
Dus preistoemp in een culinair gerecht met moten zeevis ( liefst kabeljauw) met blanke boter als saus.
- 4 stengels prei
- Grote ui
- Verse tijm
- laurierblaadje
- Witbier 1 flesje
- Boter
- Peper en zeezout uit de molen
- 1 kilo kruimelige aardappels
Kook de schoongeboende aardappels in hun schil in water met weinig zout. Giet ze af als ze gaar zijn. Laat ze even bekoelen en pel dan de aardappels.
Snij de ui heel fijn, smoor de ui aan in de boter , maar kleur deze niet.
Prei in ringetjes snijden, wassen ( er zit altijd aarde in prei) en bij de ui voegen. Bindt de tijm samen met de laurier met keukentouw en hang die in de pan met ui. Voeg er de witbier bij en sudder de groente zo mooi gedurende zeker 15 minuten. Stamp de aardappels tot een puree en meng er de prei, ui en de boter doorheen. Op smaak met peper en zeezout.
Lekker met in de oven gegaarde kabeljauwmoten, blanke boter met wat witbier.
Blanke boter
Neem een sauspan en zet daarin 2 eetlepels fijngesneden sjalot, met wat citroensap besprenkeld aan in 3 eetlepels witbier. Kook alles rustig in, dat er nog net wat vocht over is. Zeef de inhoud. Voeg de sjalot bij de stoemp. Voeg bij het lauwe vocht, nu het liefst au-bain-Marie verwarmd de koude boter in kleine blokjes bij het vocht. En los de boter al roerend op, zodat er een schuimende saus ontstaat. Voeg zo zeker 100 gram boter toe. Doe er dan een kwart glas room bij. Roer weer goed en proef het. Eventueel zout en peper erbij. Net voor het serveren laat men nog wat boterklontjes er bij smelten. Deze boter moet lauw blijven en nooit koken.
De zeevis-moten bakken
Dep de vis droog, bestrooi hm met peper en zout. Smelt eens stevige klont boter in een ovenvaste pan en bak de vis aan alle kanten mooi licht bruin. Draai de vis voordurend zodat die alleen aan de buitenzijde kleurt. De oven hebt U al op 150 graden voorverwarmd. Zet de vis nu hierin,bedruip hem wel continu en bak de vismoten in ongeveer 6 tot 8 minuten net gaar ( tijd is afhankelijk van de dikte en breedte van de moten en de mate waarin men deze heeft aangebakken).