Er bestaan in ons land meerdere soorten parasolzwammen: de meeste zijn eetbaar. Alleen als de parasolzwam in het bos groeit en geen duidelijk ring(en) om de steel heeft, is het waarschijnlijk een bosparasolzwam,die niet eetbaar is en in pure naaldbossen komt men een redelijk verwante soort tegen, die ook niet eetbaar is en die beide een niet te definiëren geur hebben.
Hier vindt men meestal grote parasolzwammen langs wegen en paden in het gras vaak al in het midden of aan het eind van de zomer. Deze paddenstoel is wel 15 tot 40 cm. hoog en de hoed kan uitgegroeid wel 25 cm. doornsnede hebben. Deze plaatjeszwam heeft een spits toelopende steel die kenmerkend in de dwarsrichting bruin gestreept is en aan de voet knolvormig verdikt. Veel vaker kom knolparasolzwammen tegen, die normaal maar 10 tot 20 cm. hoog worden en waarvan de hoed op z’n hoogst 15 cm. doorsnede bereikt. De steel van de knolparasolzwam is niet gestreept en als men deze paddenstoel doorsnijdt verkleurt deze tot rood of oranjekleurig.
Beide soorten zijn lekker en goed eetbaar, maar jong zijn ze lekkerder. Van beide soorten eet ik zeker als ze wat uitgegroeid zijn eigenlijk nooit de steel. De steel van de knolparasolzwam is hol en het vlees van de steel vrij rafelig als me het snijdt.
Aan het eind van de zomer en in de herfst komt men op stoppelvelden en geploegde akkers ook in groepen paddenstoelen van de Rafelige parasolzwam tegen. Deze is nog wat kleiner dan de knolparasolzwam, waarvan het vlees reukloos en mild smakend is. Er kunnen ook nog op vergelijkbare plekken een andere soort parasolzwammen voorkomen, maar die zijn ook jong lekker om te eten.
DROGEN
Parasolzwammen zijn in blokjes goed te drogen en zijn gedroogd erg geschikt om paddenstoelenbouillon mee te maken.
GEBRUIK
Alle eetbare parasolzwammen smaken vers heerlijk, zeker ook gebakken in boter met uien en peper & zout. Per persoon is 1 tot 2 gemiddelde parasolzwam ruim genoeg.
PARASOLZWAMBURGER
- 100 gram aardappelpuree
- klont boter op kamertemperatuur
- klein ei
- 75 gram belegen kaas, geraspt
- 200 gram parasolzwammen in reepjes of blokjes gesneden
- 100 gram tarwebloem
- ½ glas melk
- wat kruiden-zout, handvol verse kruiden fijn gehakt
Klop de puree luchtig, meng er de zachte boter met de bloem door. Voeg het ei, de kaas en de stukjes paddenstoel er door. Is het te droog of te dik, voeg er dan wat melk bij. Als laatste mengt men er de kruiden en wat kruidenzout naar smaak door. Men kan er nu burgers van vormen en deze eventueel door wat paneermeel rollen. Bak de burgers in ongeveer 3 minuten goudbruin in weinig olie of boter.
PARASOLZWAM-BEIGNETS
Haal bij de parasolzwammen de hoeden van hun stelen, maak ze schoon en snij ze in vier punten.
Bestrooi ze met bloem en wat kruiden-zout.
Maak een beslag van:
- 1 ei
- 100 gram bloem
- 20 gram boekweitmeel
- peper en zout
- wat bakpoeder
- 1 eetlepel gemengde verse kruiden, fijn gehakt
- desgewenst ook nog ½ ui fijngehakt
- 1 glas melk
Roer het beslag goed en laat het dan 10 minuten staan. Roer het dan nogmaals. Het moet een dik soort pannenkoeken beslag zijn. Is het te dik voeg er dan nog wat melk bij, is het te dun wat paneermeel. Stook je frituurvet of beter olie tot 170⁰C. Haal de parten parasolzwam door het beslag en bak ze gelijk in de olie krokant en goud bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en druppel er voor het serveren nog wat citroensap over.
Heerlijk met gesmoorde plakjes courgette en pasta met een zonnige warme tomatensaus.
ALLE PARASOLZWAMMEN KOMEN ALTIJD IN GROEPEN JARENLANG OP DEZELFDE PLEK TERUG, DUS ONTHOUD DIE VOOR VOLGEND JAAR.
GENIET VAN ALLE SEIZOENEN : NEDERLANDS DIS