HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LEKKER OUDERWETSE WITLOF met HAM & KAAS uit de OVEN

witlofWitlof is een traditionele groente uit de Lage Landen

Witlof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgroente dat in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door vorming van bladgroen chlorofyl namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt gegeten worden. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Witlof behoort tot de familie van de cichorei, ook onder andere roodlof en andijvie in vele variaties horen daarbij. Dezelfde typerende licht bittere smaak is kenmerkend voor deze familie.

wiTLOF- TEELT IN EEN BAK

WITLOF- TEELT THUIS IN EEN BAK

De oorsprong van de teelt ligt rond 1850 in België bij Brussel. De meeste witlof wordt tegenwoordig in Noord Frankrijk, verder eigenlijk alleen verder in België en Nederland geteeld.

Witlof wordt vaak gekookt gegeten. Door witlof te koken met naast water wat melk wordt de bittere smaak verzacht. De groente kan ook rauw in een  salade met bijvoorbeeld stukjes appel, ander fruit of met andere rauwkost worden gegeten. Rauw gegeten is de smaak fris en lichtjes bitter. Het is daardoor een populair ingrediënt in zomerse gemengde salades. Witlof wordt in de oven bereid met bijvoorbeeld, traditioneel vaak met ham en kaas. Ook kan er soep mee worden gekookt. Andere bereidingsmethoden zijn roerbakken of stoven en opdienen met een Hollandaise-saus als “witlof à la crème”.

WITLOF HAM KAAS

  • 8 struikjes witlof, bitterpunten verwijderd
  • 8 plakjes achterham
  • 8 plakjes jong belegen kaas
  • wat boter
  • bechamelsaus
  • paneermeel
  • zout en peper, nootmuskaat
  • wat extra belegen geraspte boeren kaas

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Kook de witlof in een bodempje water met een beetje zout in ongeveer 20 minuten bijna gaar. Laat de witlof uitlekken, wikkel de struikjes eerst in de plakjes kaas en vervolgens in de ham.
Vet een ovenschaal in met boter en leg de ingepakte struikjes dicht naast elkaar in de schaal. Giet de bechamelsaus erover. Bestrooi de saus dun met paneermeel. Strooi hierover 50 gram geraspte oude kaas. Zet deze in de voorverwarmde oven en laat de kaas in vijf tot tien minuten goudbruin kleuren. Serveer warm.

witlof ham kaas uit de ovn

BECHAMELSAUS

  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • ¼ liter melk
  • peper en zout uit de molen
  • nootmuskaat(zelf raspen)
  • extra een eidooier en scheut room of zure room

In sauspan op laag vuur boter laten smelten. Bloem ineens toevoegen en met houten spatel door boter mengen tot gladde pasta (= roux) ontstaat. Nog 2-3 min. zachtjes stoven, onderwijl flink roeren zodat roux niet verkleurt.
Al roerend scheut melk in pan schenken. Als melk door roux is opgenomen, telkens weer scheut melk toevoegen, tot saus kookt en licht gebonden is. Saus nog 5-10 min. laten sudderen zodat bloem kan garen (anders blijven stroeve korreltjes bloem in saus te proeven). Af en toe goed doorroeren, ook langs zijkant van pan. Op smaak brengen met zout, fijngemalen peper en nootmuskaat.

Voor het gratineren ( = het aanbrengen van een lekker korstje) meng ik na het koken en afkoelen van de saus een eidooier en wat room door de saus.

Ook met kaassaus smaakt witlof met of zonder ham erg lekker:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kaas-melk-en-zo-introductie-dus-kaassaus/

kaassaus over witlofrolletjes

En als je een bijzondere sla wilt maken maak eens rauwe witlof met blauwe kaassaus:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kaas-melk-zo-blauwe-kaas/

blauwe kaasdressing

En dan lees je gelijk hoeveel eigenlijk ONBEKENDE blauwe kaas we hier IN DE LAGE LANDEN maken.

blue de Graven

blue de Graven

 

HEERLIJKE WINTERSE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

keuken jaren 50tig

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>