HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GRIESMEELPUDDING met “Stevens”-saus

Begin jaren zestig van de vorige eeuw kreeg de gemeente Arnhem onder andere het park Gulden Bodem dat tegenover park Zijpendaal in Arnhem Noord ligt in bezit.

Ik kwam daar rond mijn 11de jaar in de buurt te wonen. Samen met de andere jongens uit de buurt gebruikten wij het grasveld voor het Jachtslot in het ernaast gelegen Park Gulden Bodem  om te voetballen. Zeer tot ergernis van de politieagent die in het koetshuis schuin tegen over het Jachthuis woonde.

Maar als we op straat voetbalden vond hij het ook niet goed en herhaaldelijk werd dan ook de bal afgepakt. Nu voetbalde ook zijn zoon met ons mee ( of waren het er meerdere?!) , maar zo kregen we toch zonder dat hij dat (waarschijnlijk) wist onze bal weer terug.

Alles bij elkaar ontstond er een stevige “wegwezen…daar heb je hem”– relatie.  Dat werd nog erger toen het Jachthuis tegenover zijn woonplek in het Gravinnebos ( zoals wij dat noemden) leeg kwam te staan.

jachthuis in park gulden bodem

Hier woonde tot haar overlijden Mevrouw Baronesse A. Brantsen. Een stevige adellijke dame, die ook in de Tweede Wereldoorlog de parken Zijpendaal en Gulden Bodem  met alle gebouwen en buitenhuizen erop op haar manier tegen de Duitse verloedering heeft weten te beschermen. Een echte waardering daarvoor heeft zij niet ontvangen. En de sloopmentaliteit van de Arnhemse bestuurders in die tijd heeft zeker het karakteristieke jachthuis in het park Gulden Bodem geen goed gedaan. Want de gemeente Arnhem liet het gewoon met de grond gelijk maken.

Maar voordat het zover was, bleek dit de ideale plek voor ons kinderen uit die buurt om op verkenningstochten te gaan. En wat is spannender dan een zo’n groot verlaten adellijk buitenhuis. Er in komen was voor ons geen probleem. Nee, alleen de agent die er tegenover woonde leverde moeilijkheden. Want hij vond het zijn taak ons hiervoor te behoeden. Zo organiseerde hij regelmatig vallen om ons “de kinderen”, die daar in speelden te pakken te krijgen. Nu had het jachthuis naast de officiële brede trappen  meerdere oude gangen en trappenhuizen voor het personeel. En het duurde niet lang of we hadden hele wegen uitgezet om de agent bij zijn jacht op ons te ontkomen. En zo kreeg hij eigenlijk bijna niemand te pakken. Dit ergerde hem enorm en resulteerde in andere acties tegen ons. Dus als we niet op zoektocht in het Jachthuis waren en in de avond gingen voetballen, had hij de bal al afgepakt voor we goed en wel konden beginnen.

In de herfst verzamelde ik in datzelfde ( toen behoorlijk verwaarloosde park) rijpe vlierbessen. Want men vader was dol op vlierbessensap en compote.

Ik was een dag druk bezig weer bessen van de struiken te halen, toen de agent mij letterlijk in mijn kraag pakte. Na wat gestribbel had hij me echt vast en keek ik verschrikt hem recht in zijn gezicht aan. Ik zag een triomfantelijk gezicht: ja, hij had me eindelijk te pakken. Maar die blik veranderde in korte tijd toen hij mijn mond zag.

Even eerder had ik gulzig vele bramen naar binnen geslokt en mijn mond was getooid met een behoorlijk paarse kleur. Maar omdat ik vlierbessen in mijn handen had, dacht hij dat ik die net had gegeten. En net zoals velen in die tijd geloofde hij stellig dat die echt giftig waren.

Ik werd gelijk door hem naar de huisdokter gestuurd , die achter ons aan de Heemstralaan woonde. En door de verwarring was ik zo weer eens aan zijn lange arm ontkomen.

Sinds die dag aten wij  bij ons thuis nog steeds vol plezier griesmeelpudding als toetje, met wat van toen af aan naar de politieagent Stevenssaus bij ons heette.griesmeelpudding met

 

GRIESMEELPUDDING

Griesmeelpudding is een echt nagerecht van vroeger ( toen waren zakjes met griesmeel, suiker en vele toevoegingen gewoon te koop).

Boekweitmeel

 • 1 liter melk
 • 110 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 stukje onbehandelde citroenschil (zonder wit)
 • 90 gram griesmeel

Meng de melk met de suiker, vanillesuiker en citroenschil in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en de melk bijna kookt. Voeg dan de griesmeel al roerend toe. Laat ongeveer 7 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat het niet aanbrandt en de melk niet over kookt. Verwijder de citroenschil.

Stort de warme pudding in kleine bakjes of in een grote puddingvorm of schaal.

puddingvorm

Laten afkoelen.

 

SAUS

Dan is het tijd om de saus te maken.

Met bessensap, wat suiker en maïzena kun je een mooie saus bereiden.

Vroeger plukten wij na de zomer vlierbessen en kookten die met suiker tot sap.

Dit lieten we zonder te persen uitlekken in een zeef of een passeerdoek.

(In de schil van vlierbessen zit veel tannine, en zo zorgde je ervoor dat dit goedje de smaak van de vlierbessen sap niet te bitter maakte).

vlierbessenVan gezoete vlierbessensap kan men ook met maïzena zo een mooie vruchtensaus maken, die erg goed bij griesmeelpudding past.

*  Als we vroeger een luxe bui hadden of teveel eieren dan mengden we de gekookte melk met griesmeel van het vuur af met het geel van een ei. Dan net zolanfg roeren, zodat het geel helemaal is opgenomen en door de warmte is gebonden.  We klopten het eiwit wat een snufje zout en wat (vanille-)suiker hard. En mengde dit alles ( zonder te kloppen, maar door het rustig er door te scheppen) door de griesmeel, voordat we dat in de vorm storten. Je kreeg dan een heel luchtige griesmeelpudding.griesmeelpudding met vlierbessensaus 1

 

Men kan van griesmeel ook pap maken. Men moet dan alleen de hoeveelheid griesmeel zeker met de helft verminderen.

griesmeelpap

Nederland is een echt pap & brijland:   kijk met de zoekmachine op Nederlands Dis naar pap & brij

LEKKERE TOETJES MET MOOIE VERHALEN : NEDERLANDS DIS

aan de zypendaalse weg

DIT VERHAAL & RECEPT staat ook op de site van “De Wagen Vol  Verhalen”:

http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/griesmeelpudding-met-stevenssaus.html

een wagen vol logo

3 Responses to “GRIESMEELPUDDING met “Stevens”-saus”

 1. kristine schreef:

  Mooi verhaal en een lekker recept. Ik heb nog griesmeel en veel potten vlierbessengelei staan van vorig jaar, die kan ik nu mooi gebruiken! Vlierbes is goed tegen verkoudheid, dus dat kan ik nu ook goed gebruiken. Groet!

  1. admin schreef:

   Hoi Kristine, leuk dat een verhaal en recept van ons je kan helpen. Kook met liefde, paul hoftijzer

 2. Anka Rietveld schreef:

  Ewij maken ook nog de steeds de heerlijke griesmeelpudding zelf en gebruiken een keur aan oude puddingvormen!Versieren de griesmeel met zelfgemaakte jammetjes en siropen!Heerlijk!Een feestelijk gezicht op tafel .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>