HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KAMPERFOELIE honingzoete nectar UIT DE NATUUR ( en waarschijnlijk beter niet uit je tuin)

kamperfoelie groeit op een pergola

Wilde kamperfoelie  ( Lonicera Caprifolium of Periclymenum) groeit als een struik of misschien kan je het wel beter een kruid noemen. Toch kan kamperfoelie kan zich om de stam van een boom winden en dan uitgroeien tot een plant met uitlopers van wel 10 meter. Kamperfoelie parasiteert dan wel niet op zijn drager , maar deze houtachtige klimplant kan zijn gastboor zeker verwurgen.kamperfoelie groeit rond deze wilg

Deze heerlijk geurende plant kan men in bossen vinden, maar vooral langs open plekken en aan de rand van het bos. Kamperfoelie bloeit van juni tot september met opvallende bloemen ,die aan de buitenzijde wit is, aan de binnenzijde geel en/of rood. Maar als ze bevrucht zijn worden ze altijd geel.

lonicera periclymenum bloem van kamperfoelie

De vruchten rijpen in augustus/september  zijn helderrood en net als de bladeren van de plant licht giftig. Maar vooral de vruchten werden zeer lang om zijn medische kwaliteiten verzameld.

kamperfoelie bessen

De bloemen van de wilde kamperfoelie zijn er vooral op gericht om nachtvlinders  te verleiden. De bloemen openen zich voor het eerst in de schemering en geuren dan verrukkelijk. Het is een inlandse boomachtige plant die wel 50 jaar oud kan worden.

Engelsen noemen de plant Honeysuckle  , maar vele mensen ook in andere talen noemen het geiten-blad. In Friesland heeft men het over papsûger.  Maar de Duitse oude naam van kamperfoelie is veel mooier:  “Hoelangerhoelekkerder”

GEBRUIK

De olie gewonnen uit de bloemen wordt in parfums en zeep gebruikt.

De nectar uit de bloemen wordt apart verwonnen. Die nectar is echt honingzoet en sterk geurend,dat het vroeger wel gebruikelijk was om de bloemen erom uit te zuigen.

Maar een waarschuwing is op zijn plaats: alle andere delen van kamperfoelie zijn veelal  licht giftig, alleen de bloemen van de wilde inlandse kamperfoelie niet.

Bij door bloemen bedrijven aangeboden tuinplanten zitten soms soorten waarvan naast de bladeren ook de bloemen licht giftig zijn, dus verzamel alleen wilde kamperfoelie- bloemen, die aan de buitenzijde wit in de binnenzijde geel of rood, maar na bevruchting geel verkleuren.

RECEPT

KAMPERFOELIE-SIROOP dus de gevangen nectar van kamperfoelie

Verzamel zo veel mogelijk bloemen rond zonsondergang (maar laat er voldoende voor nachtvlinders hangen).

Maak de bloemen voorzichtig schoon ( liever niet wassen) en doe ze in een pan. Giet er zoveel kokend water over dat de bloemen net onder water staan. Verdeel er wat schijfjes citroen over ( natuurlijk onbehandelde). Span een doek over de pan en laat jet 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur aftrekken.

Zeef de vloeistof en gooi alle bloemen en citroenschijven weg. Laat het zeefsel daarvoor wel goed uitlekken.

Meet de hoeveel bloemenwater af. Of 100 cc vocht voegt men 50 gram (riet-)suiker toe. Breng de pan al roerend aan de kook en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de vloeistof daarna ongeveer 5 minuten op een laag vuur verder inkoken.

Neem heel schone liefst gesteriliseerde flessen met een schroefdop en giet daar de siroop bloedheet in en draai dan gelijk de flessen dicht. Laat de flessen op een houten blad rustig helemaal afkoelen, Vergeet er niet een etiket op te plakken. Dicht zijn de flessen lang houdbaar, maar als men ze openmaakt moet men de siroop het liefst in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opmaken.kamperfoelie siroop

De smaak van kamperfoelie siroop is betoverend op bijvoorbeeld vanille-ijs of cake en pannenkoeken.

 

 DE GEUR VAN DE BETOVERENDE NATUUR : NEDERLANDS DIS

wilde kamperfoelie oude prent

One response to “KAMPERFOELIE honingzoete nectar UIT DE NATUUR ( en waarschijnlijk beter niet uit je tuin)”

  1. Anita Katein schreef:

    Ik heb hem in de tuin!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>