HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LAVENDEL EEN GEVAARLIJKE GEUR       IN JE TUIN 

lavendelteelt Provence

Lavendel (Lavandula) is een struikachtig kruid uit de familie der lipbloemigen.

Het geslacht is te vinden in veel tuinen vanwege de paarse kleur en de geur van de bloemen. Lavendel wordt niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. De bloemen zijn puntvormig en kunnen tot wel acht centimeter lang worden. Lavendel wordt ook als sierplant worden geteeld. Er bestaan heel veel verschillende soorten lavendel. die voor dat doel worden aangeplant.

GEURSTOFFEN

drogen van lavendel in Frankrijk Avignon

drogen van lavendel in Frankrijk Avignon

Lavendel wordt speciaal in de Provence gekweekt om de lavendelolie gewonnen uit de paarse bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in zeep en parfum. Ook kunnen lavendelkorrels in zakjes in kledingkasten worden gelegd.

lavendelzakje De kleren worden zo geparfumeerd door de verdampende etherische olie en men zegt dat zo motten worden geweerd. In aromatherapie wordt lavendelolie ook gebruikt.

KEUKEN

Lavendel is meestal een ingrediënt van de Provinciaalse kruiden. De bloemen worden, al dan niet gedroogd, gebruikt om allerlei producten op smaak te brengen zoals bijvoorbeeld kazen in Frankrijk of groenten zoals wortelen, tomaten en uien. Daarnaast wordt van Lavendel kruidenthee getrokken en stroop gemaakt. Lavendel stroop wordt in gebak , maar ook in chocolade-werk als bonbons gebruikt.  Er bestaat ook lavendelhoning, maar dat is een natuurlijk product als bijenkasten in de buurt van lavendel velden staan en daar de bloeiende bloemen bezoeken.

MEDISCH

Inwendig kan lavendel worden toegepast als theeaftreksel en uitwendig in de vorm van aromatherapie. Lavendel heeft een rustgevende en verlichtende werking. De etherische olie van lavendel kan worden gebruikt voor ontsmetting.

IN DE TUINlavndel plant

In Nederland en België komt lavendel van nature niet voor, maar men kan lavendel in de natuur als nazaat van oorspronkelijk  verwilderde tuinplanten aantreffen..

Bij de teelt moeten lavendelstruiken 30 centimeter uit elkaar geplant te worden. Om verhouting te voorkomen, waarbij de lavendel in een massieve struik met dikke takken verandert, moet men twee maal per jaar te snoeien. Intense snoei mag hier echter niet vlak voor de winter plaatsvinden, omdat de plant anders de winter niet overleefd.

vlinder op lavendel neddis 2015VLINDERPLANT

De bloemen van lavendel worden door hommels, maar ook door vlinder als het koolwitje druk bezocht.

RECEPTEN

In de keuken kan men zowel het blad als de bloemen gebruiken. In de Franse keuken is lavendel steeds gebruikelijker geworden. In de keuken in de lage landen is lavendel altijd heel beperkt gebruikt, zo het wel gebruikt is.

De bloemetjes hebben een zacht zoete geur en werden & worden wel gebruikt als garnering in salades en als versiering in bowls, als garnering en smaakmaker in appelsap, in lavendelazijn en bij het maken van sorbetijs. Maar men moet hierbij altijd heel terughoudend lavendel gebruiken, omdat het anders een te geparfumeerde smaak krijgt.

Het blad heeft een pittiger aroma en kan alleen, maar beter met andere kruiden als salie, oregano, marjolein, bonenkruid, knoflook en tijm gebruikt worden in vlees-stoofgerechten en groenteschotels als ratatouille.

 

LAVENDELAZIJN

Oogst de lavendel bloemetjes.  Voor een ½ liter witte wijnazijn of appelazijn heb je 20 gram lavendelbloemen nodig. Stop daarvoor de bloemtjes in een afsluitbare pot, giet er de azijn op kamertemperatuur over. En zet op een donkere , niet te koel plek zeker 2 weken weg. Wel dagelijks schudden. ( wat citroen of sinaasappel rasp verdiept de smaak van de azijn). Vindt U de smaak voldoende afgetrokken, zeef de azijn  en bewaar in een flesje met donkerder glas. Ideaal voor zomerse salades en de daarbij passende mayonaise ( past in smaak niet echt bij artisjok!).lavendelazijn

 

LAVENDELSIROOP

Gebruik op 1/5 liter water  90 gram suiker. Zet een pan op met water en suiker en per 1/5 liter water 1 ruime eetlepel lavendelbloemetjes. Breng het al roerend aan de kook en zorg ervoor dat de suiker helemaal is opgelost. Verder niet meer tot koken laten komen, maar op een zeer klein vuur zeker een uur laten aftrekken. Dan warm zeven en in flesjes doen.lavendelsiroop

De siroop is te verdunnen als limonade. Ideaal om lavendelijs van te maken en ook in gebak en nagerechten is de siroop goed te gebruiken.

 

LAVENDEL-CITROENTAART

Bodem

  • 200 gram tarwebloem
  • 150 gram roomboter ( kamertemperatuur)
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 klein ei
  • 1 zakje echte vanillesuiker of wat gemalen vanillepeul
  • 1eetlepel (gedroogde) lavendelbloemetjes of twee eetlepels verse
  • Weinig zout
  • Eventueel nog wat extra ei

 

Maak de lavendel bloemetjes met de poedersuiker fijn ( dan kan in en vijzel, maar ook met een keukenapparaat). Meng dit met de boter, het ei, de vanillesuiker, wat zout tot een mooi zacht mengsel. Zeef hier de bloem over en meng het tot een deeg. Pak het deeg in folie en leg het koel ( inde koelkast!) zeker een half uur weg. Gebruik een springvorm van 27 cm. rond. Leg hier een velletje bakpapier in en bestrijk het met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot het ongeveer 2 tot 3 cm dikte. Leg dit in de springvorm en vorm gelijk een rand van minimaal 3 cm. extra. Prik regelmatig gaatjes met een vork in het deeg. Pak het weer in en laat het weer nu een kwartier staan. Verwarm de oven intussen voor op 180 ⁰C.  Leg na het kwartier een rond vel bakpapier over de bovenkant van het deeg en leg hier een zakje bakbonen in. Bak de taart eerst een kwartier mmet de bakbonen. Verwijder die dan en bak de bodem nog een kwartier. Bestrijk hem dan met een weinig losgeklopt ei en bak hem in 5 tot 10 minuten mooi licht bruin en gaar. Laat de taart helemaal afkoelen , voor men deze uit de vorm haalt.

 

Citroen-Lavendelcreme

  • sap van ongeveer 3 citroenen ( een groot glas vol)
  • 1 eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes
  • 75 gram rietsuiker
  • 15 gram maïzena
  • 1 ei
  • 50 gram zachte boter
  • Agar-agar of 1 velletje gelatine

Voor de lavendel citroen crème zet men de lavendelbloemetjes op in de citroensap. Nadat het gekookt heeft van het vuur halen en 10 minuten laten trekken. Dan de vloeistof zeven. Meng nu de suiker door de vloeistof en verhit het. Meng intussen de maïzena met het ei tot een papje, blijft het te dik voeg er wat water bij. Als de vloeistof kookt, vermengt men met maïzenamengsel bij de vloeistof en laat alles al kokend binden. Men voegt nu ook de boter en de agar-agar of het geweekte gelatineblaadje erbij.  Haal de crème van het vuur en laat helemaal afkoelen. Wel in het begin een keer goed doorroeren.  Giet het over de bodem en zet even weg.

 

Schuimlaag

  • 125gram rietsuiker
  • 2 eiwitten
  • 30 gram water

Breng de water en suiker aan de kook. Wel goed roeren totdat de suiker is opgelost. Laat de suikeroplossing verder doorkoken tot de oplossing ruim boven normaal kookpunt is gekomen. ( gebruik een suikerthermometer en verhit de suiker oplossing tot het 118 ⁰C is geworden). Dan van het vuur halen.

Klop dan de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Na 10 minuten verder afkoelen van de suikeroplossing , meng je de eiwitten door de suikeroplossing. Spuit het zoete eiwitmengsel in reepjes over de citroen-lavendel crème. Zet de taart nu  even onder de warme gril, totdat het schuim aan de bovenzijde mooi gekleurd is.citroenschuim lavendeltaart Laat de taart nu op een koele plek zeker een halve dag rusten. Voor serveren er wat dunne plakjes citroen aan de rand leggen en wat lavendelbloemetjes er over strooien.

Men kan ook alleen een kale citroentaart met lavendelbloemetjes erdoor bakkencitroentaart met lavendel

LAVENDELKOEKJES

  • 175 gram tarwebloem
  • 75 gram lichte basterdsuiker
  • 125 gram roomboter ( kamertemperatuur)
  • Een weinig zout
  • Wat vanille(suiker)
  • 2 eetlepels gedroogde lavendelbloemetjes

Smelt de boter en voeg de suiker toe. Roeren tot de suiker is opgelost. Dan van het vuur. Roer en u de vanille door en als het redelijk is afgekoeld ook de zout en de lavendelbloem door. Zeef de bloem erover en meng alles tot een soepel deeg. Pak het in en leg het een 30 minuten koel weg. Verwarm na een half uur de oven voor op 160 ⁰C. Bedek de bakplaat met een vel bakpapier. Vorm van het deeg een rol en snij er rondjes van minder dan 1 cm. dik af. Verdeel die over het bakblik en bak de koekjes in 15 minuten gaar.lavendelkoekjes

Wel rustig op een rooster laten afkoelen. Heerlijk bij de thee of onder lavendel-ijs als nagerecht.

lavendel-ijs

lavendel-ijs

 

GEGRILDE AUBERGINE MET LAVENDEL

1 grote aubergine in ronde plakken van 5 a 6 mm.

Bestrooi de plakken met een halve eetlepel zeezout en laat ze rustig zeker 15 minuten staan.

In de tussen tijd mengt men

2 eetlepels olijfolie met een half teentje knoflook ( zeer fijn gesneden) en ½ eetlepel gedroogde lavendelbloemen.

Dep de aubergineplakjes dan droog met keukenpapier.

Overgiet ze met de lavendelolie en laat ze daarin zeker weer een kwartier marineren..

Verhit een grilpan of een ouderwetse ijzeren koekenpan en bak de plakjes aan beide zijde mooi bruin.

aubergine met lavendel

Zowel warm als groentegerecht als koud als bijgerecht bijvoorbeeld bij de barbecue smaakt dit erg lekker.

 

DE GEUR VAN DE NATUUR IN ONZE KEUKEN : NEDERLANDS

kruiden in pot dora

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>