HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OMGEKEERD GEBAKKEN HONIG APPEL TAART

honing

Het recept kwam ik tegen bij  de kloostergerechten. Ze hadden naast linde honing, ook heide honing van eigen bijen. Samen met zachtzure moesappels uit eigen boomgaard werd daar een taart als nagerecht mee gebakken.

Grappig dat er zo hier al lang geleden een soort “tarte tartin” wordt gebakken.

De combinatie van de stevige honig en appels geeft een heerlijke kruidige smaak.

HONING APPEL TAART

Vulling

goudrenet

goudrenet

¾ kilo moesappels, geschild, ontdaan van klokhuis en doormidden gesneden
60 gram roomboter
100 gram donkere rietsuiker

Wat gewone rietsuiker

Deeg

125 gram zachte roomboter
1 dl honing

¼ kilo speltbloem ( of tarwebloem)

1 theelepel bakpoeder

1 ei

1 glaasje melk

1 theelepel kaneel of koekkruiden

2 bolletjes gekonfijte gember in kleine schijfje gesneden

snufje zout.

 

Verwarm de oven voor op 175 ֯C. Appels eventueel schillen, klokhuis eruit steken en doormidden in de richting van het klokhuis snijden. Grote appels snijd je nogmaals in dezelfde richting door. In een klein pannetje 60 gram roomboter net smelten. Een springvorm van 24 cm. doorsnede  met bakpapier beleggen en royaal met kwast insmeren ( dus de boter moet niet te warm zijn). Dik instrooien met de donkere suiker. De appelschijven over de bodem mooi verdelen bijvoorbeeld door ze regelmatig dakpansgewijze over elkaar te leggen. Bestrooi de appels met nog wat suiker. En eventueel wat versgemalen vanille.

Neem een deegkom. Klop daarin  de boter met het ei, de honing, bakpoeder, kaneel of koekkruiden  en zout tot een zachte massa. Dan de bloem er over zeven en tot een mooi, glad deeg kloppen, waarbij zoveel melk toevoegt om er een soepel deeg mee te krijgen. Als laatste de stukjes gember over de appels verdelen. Giet dan het deeg over de appels en strijk het glad.

 

Bak de taart in ongeveer drie kwartier bruin en gaar. Laat de taart eerst een minuut of tien in de oven afkoelen. Vervolgens nogmaals een kwartier buiten te oven. Keer de taart en trek het bakpapier er voorzichtig af.

appeltaart met honing verkeerd gebakken

 

Werk te taart traditioneel af met stijfgeslagen slagroom ( met wat echte vanillesuiker en een paar korrels zout) of geef er los gekopte licht gezoete zure room bij.

Gebruik eventueel wat blaadjes tijm of citroenmelisse als smaakvolle garnering.

 

MOOIE OUDE KLOOSTERRECEPTEN : NEDERLANDS DIS

water en brood 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>