HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OVERHEERLIJKE GROENTE          GEWONE INLANDSE BERENKLAUW      UIT DE NATUUR OF JE TUIN

BERENKLAUW komt vaak in het nieuws. Tenminste de Reuzen-berenklauw: een gewas dat van elders is geïmporteerd en hier echt niet thuis hoort.

reuzenberenklauw langs de weg

reuzenberenklauw langs de weg

Maak overigens niet de fout om de bladeren of de bloemen of wat dan ook van de Reuzenberenklauw te plukken voor een leuk boeket of om op te eten. De plant scheidt een sap af dat bij blootstelling aan zonlicht op brandwonden lijkende wonden op de huid veroorzaakt. Het duurt zeker twee weken tot deze jeukende wonden zijn genezen en je houdt er een litteken aan over. Komt het sap in de ogen, dan kan dit leiden tot blindheid. Ook (huis-) dieren krijgen vergelijkbare wonden.
bloemen reuzenberenklauw

Bloemen Reuzenberenklauw

Van de witbloeiende schermbloemige planten is reuzenberenklauw wel de grootste. Maar schermbloemige planten zijn altijd erg moeilijk uit elkaar te houden. De Reuzen-berenklauw wordt ook weleens met Engelwortel verward. Het verschil zit erin dat de bloemschermen van de Reuzenberenklauw plat zijn en van Engelwortel bol.

Bloem Engelwortel

Bloemen Engelwortel

  • Reuzenberenklauw is een niet-inheemse plant die kan uitgroeien tot een hoogte van 4 meter en grote schermen met tot wel 150 stralen en een doorsnede van 50 cm heeft.
  • De bloemschermen bestaan uit zo′n 80.000 witte bloempjes. Heel erg mooi, maar wel een bedreiging voor alle andere planten. Het zaad van de 80.000 bloempjes is namelijk ook nog eens erg kiemkrachtig en kiemt voordat andere, inheemse planten kiemen. Met als gevolg dat de Reuzenberenklauw de andere planten het zonlicht ontneemt.
  • De Reuzenberenklauw heeft een rood gevlekte stengel,
Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

  • De bladeren zijn groot en grof, ze kunnen een doorsnede van 1 meter hebben

REUZENBEREKLAUW moet men jong uitroeien in ieder geval voordat het zaad vormt. Draag dan wel huidbedekkende kleding en lange tuinhandschoenen. En rooi reuzenberenklauw het best op een niet zonnige dag.

Gewone Berenklauw

is daarentegen een inheemse plant die slechts 1 tot 1 ½ meter hoog kan worden.

Gewone berenklauw

Gewone berenklauw

  • Scherm met 15-45 stralen, tot 20 cm in doorsnede.
  • De Gewone berenklauw heeft geen rood gevlekte stengel, 

    Unicode

    Steel Gewone Berenklauw

  • De onderste bladen zijn enkelvoudig en ondiep handlobbig,
  • de hogere bladen zijn enkel geveerd en hebben 5(-9) blaadjes, deze zijn vaak gelobd of gespleten, het onderste paar gesteeld

Alle berenklauwsoorten bevatten in oudere planten in het sap de stof furocoumarinenen, een sterk geurende vluchtige olie die de huid overgevoelig maakt voor zonlicht (fotosensibiisatie). Draag dus handschoenen als u oudere berenklauw planten wilt verzamelen.

 

GEBRUIK GEWONE BERENKLAUW

Jonge gewone berenklauw is jong ( voordat het gaat bloeien) een overheerlijk groente, zowel de spruiten als het jonge blad kan men eten.blad en spruiten berenklauw

In Estland, Letland, Litouwen en het deel van Rusland dat daar gelijk naast ligt heeft men de traditie om de stengels te schillen en dan in de zon te laten drogen. Daarbij schijnt men wel handschoenen te dragen.  De stengels worden in bosjes weggehangen en uit de stengel komt vocht dat zoete witte kristallen vormt. Het is een traditionele plaatselijke lekkernij ( maar ik heb het zelf nog nooit gemaakt  en ook nooit geproefd)

Berenklauw jong blad met luchtgedroogde ham

( oogstbaar tot de plant gaat bloeien)

In plaats van brandnetel en berenklauw samen kan men ook alleen berenklauw gebruiken. Zevenblad smaakt er ook lekker door.

Jonge berenklauw blaadjes (ongeveer een vergiet vol)
Brandneteltoppen (ongeveer een vergiet vol)
1 teentje knoflook
olie
1 rode peper
4 plakjes lucht gedroogde ham of spek
peper en zout uit de molen

Kook de berenklauw en de brandnetel ongeveer vijf minuten in ruim water. Laat het groentemengsel uitlekken in een vergiet. Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook en het pepertje kort. Voeg de groente erbij en laat het geheel pruttelen tot de steeltjes gaar zijn. Snij de plakjes vlees in reepjes en meng het door je mengsel.

Serveer met brood als maaltijd of als groente bij de warme maaltijd.

  • Men kan dit gerecht ook met de jonge stengels van maximaal 15 cm. maken.
  • Zelf blancheer ik de groente nooit voor , maar roerbak ze gelijk in de olie met aanhangend waswater ( net als spinazie). Gelijk voeg ik er dan een fijngesneden sjalotje, wat knoflook en een schepje sambal bij. Op smaak met wat peper en eventueel wat zeezout. Is het te nat, voeg dan wat zelfgemaakte paneermeel erbij. Een gepocheerd ei smaakt er heerlijk bij.berenklauw gestoofd met een gepocheerd ei

 

Berenklauw-bloemenknoppen met kaassaus  ( bloemknoppen van mei tot augustus, zowel rauw als bereid gebruikt)

Voor de saus:
2 eetlepel bloem
2 eetlepel boter
een groot glas melk
50 gram blauwe kaas

blue de Graven

blue de Graven

Smelt de boter op een laag vuur en roer de bloem erdoor tot je een dikke massa hebt, die je verder even laat doorgaren, terwijl men roert. Voeg beetje bij beetje de melk erdoor tot je de gewenste sausdikte hebt verkregen. verkruimel de kaas en meng deze door je saus. Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is. Voeg eventueel nog wat melk toe als je saus te dik dreigt te worden.

Bereiding Berenklauwknoppen:

Snijd de blaadjes van de bloemknoppen en zet die apart. Stoom de knoppen 3 tot 5 minuten in weinig water gaar. Hak de apart gezette blaadjes klein en bak die knapperig in olie of frituur de stukjes. Serveer de bloemknoppen met de saus en garneer je gerecht met de knapperige blaadjes.

De zaden van de berenklauw

(Oogstbaar vanaf eind augustus – dan wel op rooster nadrogen)

berenklauw zaden

De gedroogde zaden van de berenklauw doen ergens denken aan koriander, maar lijken ook op andere smaken als kardemon en citroenmelisse. Hun sterke aroma maakt dat liefhebbers de zaadjes zo eten. Droog de zaden om ze lang te kunnen bewaren. De zaden worden geroosterd over eten gestrooid en fijner gemalen door salades gegeten.

Koekjes met berenklauwzaadjes

Met dank aan WritingAlice

  • 140gram boter (kamertemperatuur)
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • Iets zout
  • 1 ei-dooier
  • 1 eetlepel suikerstroop
  • 140 gram tarwebloem
  • Wat bakpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel grof gemalen berenklauwzaadjes
  • 1 eetlepel kaneel

Klop de boter met de suiker tot een dikke crème. Meng er de ei-dooier vervolgens door. Zeef de bloem met de bakpoeder en wat zout erover. Meng dit samen met de kruiden tot een mooi beslag. Pak het deeg in folie en leg het zeker 45 minuten koud in de koelkast weg.

Verwarm de ovenvoor op 180 ⁰C.

Vet een bakblik met bakpapier in met olie. Vorm van het deeg een rol van ongeveer 8cm. doorsnede en snij er rondjes van ½ cm. dikte af. Verdeel de rondje met wat afstand tussen elkaar over het bakblik. Bak de koekjes in minimaal 10 minuten bruin en gaar. Laat ze rustig afkoelen.koekjes met berenklauwzaadjes met dank aan WritingAlice

 

Berenklauwzaden op alcohol : een (lust-)opwekkend drankje.

  • 50 gram rijpe aan-geroosterde berenklauwzaden
  • ½ liter jenever 35 %
  • Eventueel 1 klein glas suikerstroop ( 2 delen suiker op 1 deel water, eventueel citroensap en schil – ¾ uur nadat de suiker al roerend is opgelost, op zacht vuur laten sudderen).

 

Pluk daarvoor rijpe zaden en zet ze op jenever. Dit mengsel laat je 3 weken op een warme plek staan trekken. Zeef de zaden eruit en drink voor het slapen gaan elke avond een borreltje van deze drank. Meng de suikerstroop naar smaak er al gelijk door.

Grote engelwortel ziet er best anders uit als de reuzenberenklauw

Grote engelwortel ziet er best anders uit als de reuzenberenklauw

 

KENNIS EN ERVARING IS HANDIG voor WILDPLUKKERS : NEDERLANDS DIS

gewone berenklauw oude prent

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>