HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TRADITIONELE CUSTARD PAP & BRIJ 13

reclame custard

CUSTARD: Vroeger werd pudding en pap ook gebonden met eigeel. Het resultaat ervan noemde men custard.  Echte custard vla is gebonden met ei-gelen. ei 1

Nodig voor ruim 1 liter custardvla

  • 12 eierdooiers
  • 4/5 liter (volle) melk
  • 100 gram suiker ( liefst lichte basterd)
  • 1/5 liter room
  • 1 vanillestokje (of 2 zakjes vanillesuiker of eetlepel essence)
  • snufje zout

Giet de melk en de room in een pan. Schraap met een scherp mes boven de pan de zaadjes uit de vanillepeul. Doe ook de peul in de melk met room. Verwarm tot 80°C. Minimaal moet men de vanille 10 minuten op maximaal die temperatuur laten aftrekken. Sommige kookidioten laten de vanille wel 1 uur zachtjes aftrekken. Haal daarna in ieder geval de vanillepeulen er uit ( en laat deze drogen).Klop in tussen de eidooiers met een garde los en voeg er geleidelijk de suiker door. Klop tot het een soort crème is geworden en wat lichter van kleur. Giet heel langzaam een deel van de hete melk bij het papje . Blijf wel alle tijd doorgaan met roeren. Giet het papje nu in de melkpan roerend  bij de rest van de hete melk. Nu is het mengsel wat afgekoeld, dus men moet nog steeds roerend de vla opwarmen tot maximaal 80 °C. Als het geheel mooi egaal is gebonden, haal men de pan van het vuur. Maar blijf ook nu verder kloppen. Plaats de pan in een bak met ijskoud water ( met ijsklontjes) roer nog regelmatig en laat de custard rustig afkoelen
Verhit langzaam, blijf roeren (ook over de bodem en langs de randen) totdat de custard is gebonden.

Om geen vel te krijgen kan men de custard bedekken met huishoudfolie.custardvla

  • CUSTARDPOEDER is een Engelse uitvinding. Het is in 1837 ontwikkeld door Alfred Bird, omdat zijn vrouw allergisch was voor eieren. Het bestond uit maïzena met Annatto, een gele kleurstof met een zachte smaak. In Engeland is “Bird’s Custard” nog steeds te koop. Annatto is een kleurstof uit de zaden van de Orleaanboom. Het kan afhankelijk van de behandeling en samenstelling eten rood of geel kleuren.
  • bird's custard
  • In Nederland is custardpoeder met een andere samenstelling te koop. Vaak smaakt dit sterk naar vanilline.

Je kunt voor custard zonder eieren gewoon een papje van maïzena en suiker maken. En dat in een paar minuten ( nog steeds veel roeren) gaar koken. Maïszetmeel moet een paar minuten koken om gaar te worden en de melk goed te binden. Wil je de vla geel kleuren kan je ook wat geelwortel poeder bij de melk doen.

TRADITIONELE PAP & VLA : NEDERLANDS DIS

keuken 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>