HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MOES van RABARBER van een mooie ouderwetse plant voor in de tuin

Rabarber

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een plant uit de familie van de duizendknopige planten. De plant wordt gekweekt vanwege zijn eetbare delen, dus de bladstelen.

De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Er zijn rassen met rode stelen en met groene stelen. 

Alleen de bladstelen worden gegeten. Deze worden in stukken van 2 cm gesneden en met weinig water gekookt. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen is de rabarber klaar. Rabarber kan warm of koud worden gegeten. In beide gevallen is het een bijgerecht dan wel een toetje. Rabarber is ook goed te gebruiken in gebak als in vlaaien. Het past goed bij appel en aardbeien.

Vanwege de uitermate zure smaak door het aanwezige oxaalzuur moet er veel suiker aan rabarber worden toegevoegd. De stelen hoeven niet geschild te worden. Als dit toch gebeurt wordt de gekookte rabarber groen, anders krijgt de gekookte rabarber een rode kleur. Sommige mensen voegen ter neutralisatie van het oxaalzuur wat kalk aan de rabarber toe, waardoor het een zachtere smaak krijgt. Volgens anderen gaat dit juist ten koste van de smaak. Groentes met veel oxaalzuur als zuring, postelein en rabarber zou je niet vaker dan een keer per week moeten eten.

Moeders Recept – RABARBERMOES:

  • 1 kilogram rabarber
  • ongeveer 25 gram aardappelmeel
  • 1 theelepel zuiver krijt
  • ongeveer 200 gram suiker


Verwijder de bladeren, het onderste deel van de stelen en de aangestoken plaatsen.2014-04-24 13.04.43 Was de stelen zeer goed. Schil ze niet af. Snijd de rabarber in stukken. Zet deze op met een bodempje water.2014-04-24 13.07.01 Kook ze in 10 minuten gaar. Meng het aardappelmeel met een beetje water  en suiker tot een dun papje en bind hiermee de moes tot ongeveer “vla”-dikte.

Roer het krijt door de moes en maak dit verder op smaak met suiker.

Het lukt de laatste tijd moeilijker om aan zuiver krijt te komen, ik vind het persoonlijk zonde om krijt door de rabarber te doen. Pas als je meer dan 10 kilo zou opeten, kan het oxaalzuur echt problemen bij de botvorming opleveren. Ik houd echt van rabarber, maar 10 kilo eet ik zelfs niet per jaar.

Voor echte liefhebbers van rabarber, plant als je een tuin hebt en een stuk met veel ruimte een of twee planten ( soort Frambozen rood). Van april tot midzomer kan je dan genieten van heerlijke rabarber gerechten.

Rauw (fijngesneden) met zout en peper bestrooid is rabarber ook lekker als snack.

APPELMOES

Appelmoes en rabarbermoes passen goed bij elkaar, men kan ze apart bereiden en dan mengen, Maar men kan ook eerst de appels tot moes koken en dan de stukjes rabarber toevoegen.

Recept appelmoes:

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes-2/

Traditionele appelmoes

Traditionele appelmoes

ALLE GROENTE EN FRUIT : NEDERLANDS DIS

rabarber stelen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>