HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: PEER met NOTEN & HONING

Tijd dus voor een gezond en smakelijk toetje: peer met noten en honing uit de oven. Bovendien is het een simpel en goedkoop toetje.

dora-peer-met-noten-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee rijpe peren, bijvoorbeeld conference of doyenne du comice
  • noten, wij gebruikten twintig amandelen
  • honing, het liefst enigszins vloeibaar
  • boter of margarine
  • kaneel en nootmuskaat

Amandelen

Je hoeft geen hippe chef te zijn om dit te kunnen koken. Begin met het fijnhakken van de noten. Wij gebruikten amandelen, omdat we die nog (in de koelkast) hadden liggen. Je kunt ook andere noten gebruiken, zoals walnoten, of zelfs ongezouten pinda’s, als je die hebt. Snij maar gerust een beetje fijn.

Dan ga je verder met het schillen en halveren van de peren. Snij van onderen een dun plakje af, zodat de peerhelften min of meer recht en horizontaal op het bakblik blijven liggen. Dan hol je de helften uit, vooral rond de kern met de zaadjes. Snij de harde stukjes eruit. Gebruik voor het uithollen zo’n speciale lepel waarmee je meloenbolletjes of boterbolletjes kunt maken, of gebruik een kleine, enigszins puntige lepel.

 

Bestuif de perenhelften behoedzaam met een beetje kaneelpoeder, en met echt een heel klein beetje nootmuskaat. Pas dus op: niet teveel nootmuskaat. Bestuiven! Strooi wel over de hele lengte van de peerhelft. Vul vervolgens de holtes in de peren met de stukjes noot. Dan gaat er de honing overheen. Enigszins vloeibare honing is het gemakkelijkst. Doe er niet teveel op: een heel dun straaltje, zigzaggend over de hele lengte. Ten slotte komen er vlokjes boter overheen, vooral over de noten, maar ook over de rest van de peerhelften. Zet de gevulde peren op een bakblik of ovenschaal, antiaanbak of ingeboterd, en schuif de schaal in een redelijk hete oven.

Winterse geuren

Na 25 minuten is de peer gaar, de noten zijn enigszins geroosterd, en de winterse geuren van kaneel, nootmuskaat, boter en honing hangen in je keuken. De perenhelften hoeven niet per se bruin te zijn, maar wel zacht en gaar. Leg de peerhelften elk op een mooi bordje, en schep er een bergje slagroom, crème fraîche, of dikke (gezoete) yoghurt naast. Smullen maar! Voor bijna niets, want wie slim inkoopt, is letterlijk voor een paar dubbeltjes klaar.

dora-peer-met-noten-2

HEERLIJK EENVOUDIG GENIETEN – NEDERLANDS-DIS

De recept hebben we al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>