HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SLEUTELBLOEMEN in je PANNENKOEKEN

 

sleutelbloem

De stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris) is een plant uit de familie van de sleutelbloemige (Primulaceae). Het is een zeer zeldzame soort die groeit op grazige plaatsen, bijvoorbeeld in de duinen en in Drenthe. De plant bloeit al voordat de bladeren aan de bomen komen. In tegenstelling tot andere sleutelbloemen heeft het scherm van bloemen bij deze soort geen lange steel.

Deze plant moet in het wild nooit geplukt worden, maar gelukkig staan er alleen al in vele tuinen voldoende sleutelbloemen (Primula Veris) aangeplant. Je kan de sleutelbloem zelfs gemakkelijk zo in een pot of plantenbak planten. Eet letterlijk uit de hand. Gewone sleutelbloemen ook in mijn tuin, zijn net zo eetbaar als de wilde “beschermde”soort

gewone sleutelbloem in veel tunen te vinden

gewone sleutelbloem in veel tuinen te vinden

De smaak van alle sleutelbloemen is licht anijsachtig, daarom werd hij vroeger op de Veluwe, de Achterhoek en in Drenthe door zoet pannenkoekenbeslag gedaan.

Recept voor primula-pannenkoeken

Maak een simpel “luxe” pannenkoekenbeslag van

  • 200 gram tarwebloem
  • 2 eieren `
  • 1/2 liter melk
  • 2 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • wat vanillepoeder

Meng alles , roer goed met een garde. En laat het beslag even rustig 15 minuten staan. Roer dan nog eens goed door en voeg er eventueel nog wat melk bij, als het te dik is geworden.

Voeg hierbij een half kopje gewassen en op keukenpapier droog gedepte primula-bloempjes door. Bak dunne pannenkoeken in wat boter of olie. Als je pannenkoeken op middel matig vuur bakt, krijg je de mooiste. Aan beide zijden mooi bruin bakken.

  • Met een ei of meer extra krijgt men nu luchtigere pannenkoeken. Sommigen voegen  nog een 1/2 theelepel bakpoeder bij het beslag. Uit mijn ervaring is dat pas nodig als je weinig ei in het beslag wilt gebruiken.
  • Traditioneel werd pannenkoekenbeslag vaak met karnemelk en zelfs wei gemaakt, probeer het eens uit. Het smaakt erg lekker.

Heerlijk met zomerbloemenhoning of gewoon poedersuiker. Men kan beter geen stroop op deze pannenkoeken doen, want dat proef je niets van de sleutelbloemen.

Primula is in het wild beschermd, zo je dit plantje daar vindt. Nooit in het wild plukken.

Te oogsten vroeg in het voorjaar, vanaf februari, maart.

Te gebruiken: * Bloemetjes als thee (vroeger medicinaal gebruikt tegen dolheid!)  * Bladeren vers in salade.  * Blad gestoofd  * Gesuikerde sleutelbloemen  * Traditionele “Potage de primula” met rijst, amandelen, honing, iets zout en saffraan.  * In cake  * Zoetzuur van de bloemetjes.* Bloemetjes in salade.

AL WAT DE NATUUR OF ONZE TUIN BIEDT : NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

 

Op de site van “de wagen vol verhalen”staat een artikel over pannenkoeken met paardenbloem-bloemen. Er werden vroeger meer bloemen gebruikt om door pannenkoekenbeslag te doen. Omdat pannenkoeken vaak in plaats van brood werden gegeten, gaf dit de nodige afwisseling.

Kijk op: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/pannekoke-met-bloemen-van-kettingspole.html

een wagen vol logo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>