HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ECHTE BLAUWE BOSBES UIT DE NATUUR ( waarschijnlijk niet uit je tuin) 

bosbes

In vele tuinen groeien echte bosbessen eigenlijk niet goed, want de plant heeft van nature eigen omstandigheden nodig om goed te groeien. Het heeft een niet kalkhoudende, vochtige zure bodem nodig. Open bossen, heide en veengronden zijn plekken waar de blauwe bosbes echt groeit.

De voor de massateelt ontwikkelde blauwe bes ( gebaseerd op de Amerikaanse blauwe bes met veel hogere struiken),  die veel grotere bessen oplevert,  is veel beter geschikt om in te tuin te planten. Maar ik vind de bessen daarvan een slap aftreksel van wat blauwe bosbessen kunnen zijn.

In ons land vooral in Gelderland en Noord Brabant zijn blauwe bosbessen algemeen in bossen te vinden, vanaf midden Nederland naar het Noorden toe kan men ook rode bosbessen aantreffen. Het zijn loofverliezende struikjes die veel voorkomen op humusrijpe grond in oudere naald- of loofbossen.

bos met bosbessen

bos met bosbessen

Bosbessen bloeien  in april tot juni en dragen bessen van juli tot september.

Ook de bijna transparante wit met wat rode bloemen smaken naar bosbes. Licht zoet met een eigen zuurheid. En de geur van de bloemen roept al de overvloedige eetlust voor rijpe bosbessen op ( die trouwens erg goed voor personen met overgewicht en ouderdoms suikerziekte zijn). Thee van gedroogde bosbessen smaakt erg fruitig, bijna ondeugend. De bessen geuren zoet, sappig met wat eigenzinnig licht bitters. Het lijkt zelfs of ze smaken naar het dunne laagje was dat de bessen omgeeft. Je lijkt bijna geen bijen-honing maar -was te proeven.

bosbes aan struik

RECEPTEN

BOSBESSEN MET EEN LEKKER KORSTJE

 • ½ kilo verse bosbessen
 • 1/3 kop water
 • 175 gram rietsuiker
 • Wat geraspte citroenschil ( onbehandelde)
 • 100 gram tarwe- of speltmeel
 • Wat zeezout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 75 gram boter (koude)

Was de bosbessen, laat ze uitdruipen. Meng ze met 100 gram rietsuiker en de citroenschil. Zet dit met het water op en breng het langzaam al roerend aan de kook, laat het 2 minuten op een zacht vuur koken. Beboter een vuurvaste schaal en doe de bosbessen hierin.

Zeef de bloem in een mengkom, voeg er de rest van het suiker en de zout en bakpoeder bij. Snij de boter in zeer kleine blokjes. Voeg die bij het meel en verdeel de boter met de andere ingrediënten. Men krijgt dan een kruimelig deeg. Strooi deze kruimels over de bosbessen.

Verwarm intussen een oven voor op 175 °C. Schuif de ovenschaal de oven in en bak de kruimels in ongeveer 25 minuten mooi bruin.

Ongeveer 10 minuten uit de oven laten rusten, dan heerlijk opeten met wat losgeslagen zure room of lobbig geklopte met honig gezoete slagroom.  En wat een geur stijgt op uit de ovenschaal als je dit opschept. Je ruikt de kracht van de herfst, die nog moet komen.

bosbessen kruimeldeeg

 • Dit recept is met alle “wilde”vruchten te maken.bos fruit

DE ULTIEME BOSFRUIT-PUDDING

 • 6/10 kilo gemengde in de natuur geplukte, wilde vruchten: bosbes, braam en framboos
 • 30 cc water of droge witte wijn
 • 100 gram basterd- of rietsuiker
 • 8 sneetjes ( dun ) witbrood of musli-brood, van een dag eerder

Neem een ouderwetse keramieke of blikken puddingvorm. Spoel die goed uit met koud water. Men kan de korstjes van het brood laten zitten als die niet te dik en te hard zijn, anders de korstjes eraf snijden ( en drogen voor paneermeel). Bedek de bodem en de wanden van de puddingvorm met het brood. Het brood stevig aandrukken zodat de vorm helemaal bekleed is. Bewaar nog wat brood om de bovenkant aan het eind te bekleden.

Los de suiker in het water op, door het in een pannetje te doen en op een laag vuur al roerend te verwarmen. Voeg het schoongemaakte fruit erbij en kook alles maximaal een minuut of vijf. Giet een glas van het vocht uit de pan. Het fruit en de rest van het vocht voorzichtig in de vorm gieten. Leg de overgebleven plakjes brood op de bovenzijde. Leg een passend bord op de puddingvorm en verzwaar dit met een  steen. Zet de pudding een nacht weg op een koele plek. Kook de rest van het vocht  in totdat het een stroperige vloeistof wordt. Laat de fruitstroop afkoelen.

Haal de volgende dag de  steen en het bord van de pudding. Draai hem om op een grote schaal.

de ultieme bosvruchtenpudding

de ultieme bosvruchtenpudding

Giet vervolgens de stroop erover. Serveren met geslagen room gezoet met wat honing.

De pure smaak van zoveel fruit geeft een geur af dat je als je de ogen sluit, je veronderstelt in een plas met bosvruchten te zitten.

 

GA DE NATUUR IN EN PLUK : NEDERLANDS DIS

bosfruit

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>