HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOETE & HARTIGE FRITURES

 

Weer zo’n gebruik en een gerecht dat vroeger vooral rond oud en nieuw, dat werd gemaakt en nu bijna is vergeten: fritures. Een naam dat bij enkele van ons nog een herinnering oproept. Van de ijzer in de vorm van een vlinder of een wat gestyleerde bloem. Met een ijzeren steel en een handvat aan het eind. Nu nog weleens op rommelmarkten te vinden, maar ze worden zeldzamer.

frituurijzer-1-set

Men maakte er een speciaal dun vloeibaar deeg voor, vaak in de vorm van een soort bierbeslag. Het ijzer werd in het hete frituurolie warm gestookt. Vervolgens liet men het vet er af lopen en het warme ijzer werd in de schaal met beslag gedompeld. Dan droogde je het ijzer met een laagje deeg even in de lucht om vervolgens in vet gaar gebakken te worden. Uit het vet werd de gare fritures dan van het ijzer los getikt. Het vet kan dan op grauw papier afdruppelen. Hartig werden ze vaak met ragout gevuld opgediend. Zoet met poedersuiker of met geslagen slagroom en fruit. Soms vers fruit, maar vaker opgekookte gedroogde vruchten als abrikozen of tutti frutti.

FRITURES

Zoet beslag

  • 50 gram maïzena of aardappelmeel
  • 3 eieren
  • ¼ liter melk
  • Wat weinig zout
  • 225 gram tarwebloem
  • 40 gram grove suiker
  • Vanille of kaneel als smaak

Klop de eieren in een kom los met weinig zout en het smaakje. Voeg hier eerst de bloem bij en zoveel melk dat het niet meer stuift. Dan de suiker gemengd met maïzena en de rest van de melk. Roer er een mooi dun vloeibaar beslag van. Zorg dat alle klontjes er uit zijn.

Hartig beslag

RECEPT I

  • 1 ei
  • 70 gram bloem
  • 1 klein glas bier ( of koolzuurhoudend bronwater – wel koud)
  • Wat zout en peper

Of RECEPT II

  • 1 ei
  • 75 gram bloem
  • 15 gram maïzena of aardappelmeel
  • ½ glas tot een klein glas melk
  • Wat zout en peper

Maak van beide recepten een mooi vloeibaar beslag.

Laat het beslag voor gebruik even koud staan.

Stook de olie warm tot 180 °C. Maak in de frituurpan het frituurijzer warm. Dompel het in het beslag.

fritures-bakken

Laat het beslag even opdrogen en bak de fritures in de frituurpan lichtbruin ( en vooral niet te donker).

fritures-in-de-olie

Tik de fritures van het ijzer en laat ze op grauw papier ( tegenwoordig dus van de keukenrol) uitlekken.

Warm kan men de hartige fritures vullen met een ragout naar keuze.

  • Bewaar ze, zo nodig, geheel afgekoeld in trommels. Indien ze slap zijn geworden, plaats m,en de fritures in elkaar geschoven ( om de vorm te behouden) even in een warme oven.
  • Gebruik bij gebrek aan een frituurijzer een diep metalen sauslepel of iets dergelijks ( in een aantal ouderwetse kookwinkels, maar ook op internet zijn nieuwe wafelijzers in een set te koop voor rond 17 euro).

OUDERWETS GENIETEN IN DE DONKERE DAGEN : NEDERLANDS DIS

oud nieuw1

 

2 Responses to “ZOETE & HARTIGE FRITURES”

  1. José schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt. Wil de volgende keer een beetje meer bloem gebruiken. Vond ze erg dun.
    Heb ze door kaneelsuiker gewenteld.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste Jose,
      van nu
      de fritures, die ik mij herinner van vroeger waren erg bros en zeer dun. Dus dat klopt wel met je ervaring van vandaag. Maar iets meer tarwebloem ( eventueel met wat extra maizena) maken ze wat dikker.

      groet
      paul hoftijzer

Leave a Reply to paul hoftijzer Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>