Bruine bonensoep is een typisch gerecht dat vroeger heel vaak in de winter werd gegeten. Soms werd er nog een nagerecht na gegeten, maar vaak niet. En kon je dan eventueel een mooie glimmende appel uit de keuken pakken.
Hierbij het recept van mijn grootmoeder. Zij had altijd zakjes met gedroogde bonen en peulvruchten aan de dakbalken op zolder hangen. De avond tevoren zette zij de peulvruchten in ruim water op het aanrecht in de week. De volgende ochtend werden de bonen dan na gespoeld te zijn weer met ruim water aan de kook gebracht en vervolgens op een van haar petroleumstellen langzaam gaar gekookt.
Mijn oma voegde altijd wat hout-as uit het keukenfornuis aan geweekte peulvruchten toe. Zo kookte zij de bonen gaar en voegde pas na het koken zout er aan toe. Op die manier werden de bonen mooi gaar en het velletje niet te hard. Nu hebben de meeste mensen tegenwoordig geen hout gestookt fornuis meer, maar als buiten een houtvuurtje hebt gestookt is het niet moeilijk wat van de as te verzamelen. Doe dat wel als het afgekoeld is.
Voor de soep gebruikte zij:
- ¼ kilo droge bruine bonen.
- 2 liter water of bouillon
- 1 prei
- 2 winterwortels
- 1 knolselderij
- 3 uien
- 1 laurierblaadje
- 1 kruidnagel
- 150 gram rookspek
- peper en zout
- peterselie
- rookworst
De bruine bonen na afgespoeld te zijn een nacht laten weken in ruim water.
De volgende dag afgieten en opzetten met ruim water ( en liefst een schepje as uit het houtfornuis).
Hoe ouder de bonen hoe langer ze moeten koken tot ze gaar zijn.
Waren de bonen bijna gaar, deed zij deze in haar soeppan en vulde dit met water of groente bouillon aan tot ongeveer 2 liter.
Daarbij voegde ze meestal de prei, winterwortels, knolselderij en ui ( alles schoongemaakt, kleingesneden en zo nodig gewassen) een laurierblaadje, de kruidnagel en het stuk rookspek van 150 gram en peper en zout naar smaak.
Soms deed zij er ook twee geschilde in plakjes gesneden aardappels bij. De soep nog zeker 45 minuten laten verder koken.
De laatste 20 minuten deed zij nog een rookworst bij de bonen.
Na die tijd werden rookspek en worst uit de soep gewist en in kleine plakjes gesneden. Soms werden ze terug in de soep gedaan, of apart bij de soep gezet. Brood werd er altijd bij gegeten. Vaak werd er fijngehakte bonenkruid of peterselie over gestrooid.
Recept voor basis groente bouillon:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
OUDERWETSE SOEPEN : NEDERLANDS DIS
Dank voor dit recept!
Was wel vreemd om hout as toe te voegen maar heb het toch gedaan. Smaakte heerlijk, met 5 mensen van gegeten en die vonden het ook heerlijke soep.
Ben nu voor de tweede keer aan het maken. Kunnen er weer mensen van meegenieten. !